În luna martie, băncile moldovenești aflate în procesul de lichidare, au plătit datorii în valoarea totală de circa 31 de milioane de lei


Trei bănci din Republica Moldova, aflate în stadiul de lichidare, au rambursat în martie curent datorii în valoare totală de circa 31 de milioane de lei. Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, de la «Banca de Economii» au fost primite 16,64 milioane de lei. Fondurile aparțin împrumuturilor de urgență pe care guvernul a decis să le furnizeze anterior acestei bănci prin intermediul Băncii Naționale a Moldovei. Alte bănci au reușit să returneze după cum urmează: 14 milioane de lei ( «Banca Socială») și 0,3 milioane de lei ( «Unibank»). Trebuie de remarcat faptul că până în prezent, din volumul total al împrumuturilor de urgență au reușit să se întoarcă circa 963,24 milioane de lei.

La sfârșitul anului 2014, după ce din sistemul bancar al țării au fost retrase în mod fraudulos 1 miliard de dlari, Banca Națională a Moldovei a alocat celor trei bănci cu probleme circa 14 miliarde de lei sub forma împrumuturilor garantate de guvern. Rata dobânzii la aceste credite a fost de 0,5%. Conform deciziei guvernului, fondurile furate au fost transferate în categoria datoriilor naționale.

Să ne amintim că investigarea fraudelor financiare se efectuează de către organele de drept ale Republicii Moldova. De asemenea, în investigarea cazului este implicată agenția americană Kroll. Conform datelor preliminare ale anchetatorilor financiari, prin intermediul unor tranzacții frauduloase de la «Banca de Economii», «Banca Socială» și «Unibank» pe conturi bancare străine au fost transferate circa 200 de milioane de dolari (Rusia), 95 milioane de dolari (Moldova), 58 milioane de dolari (Estonia ) și 41 de milioane (Cipru).

0

94

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org