În luna martie, rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au crescut cu 20,93 milioane de dolari


Banca Națională a Moldovei a prezentat raportul, potrivit căruia rezervele valutare ale regulatorului central la sfârșitul lunii martie a acestui an s-au ridicat la 2.256 miliarde de dolari. Comparativ cu luna precedentă, acest indicator este mai mare cu 20,93 milioane de dolari.

După cum s-a menționat de către funcționarii Băncii Naționale a Moldovei, la creșterea rezervelor valutare au contribuit intervențiile instituției financiare principale a țării pe piața internă, în special sub formă de cumpărări de valută străină în sumă totală de 28 de milioane de dolari. De asemenea, au fost majorate ratele de schimb – venitul primit în rezultatul unor astfel de acțiuni este echivalent cu 4,62 milioane de dolari SUA, iar profiturile din rezervele valutare a constituit în luna martie 2017 circa 2,05 milioane de dolari. În același timp, trebuie de remarcat faptul, că veniturile nete care se referă la rezervele obligatorii în valută străină ale băncilor comerciale licențiate, au ajuns luna trecută la valoarea de 1,98 milioane de dolari.

Totodată, factorii care au condus la scăderea volumului activelor de rezervă, au devenit plățile de stat pentru deservirea datoriei externe a Republicii Moldova – 12,78 milioane de dolari, plățile Ministerului Finanțelor – 31,2 milioane de dolari, reevaluarea valorilor mobiliare în portofoliile de investiții – 0,7 milioane de dolari.

Astfel, la data de 31 martie 2017 rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au constituit 2.206 miliarde de dolari, ceea ce este mai mult decât anul trecut cu 449 de milioane de dolari. De reținut, că maximul istoric al rezervelor valutare ale BNM a fost înregistrat pe 14 decembrie 2013 și s-a ridicat la 2.827 miliarde de dolari.

0

123

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org