În Moldova va fi creată o nouă structură pentru a gestiona situațiile financiare de criză sistemică


În Republica Moldova va fi creată o nouă structură - Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară. Gama de responsabilități a noii entități va include coordonarea procesului de implementare a politicilor prudențiale, prevenirea și eliminarea riscurilor financiare la nivel de sistem. Un proiect de lege corespunzător a fost prezentat audierilor publice.

După cum relataază autorii proiectului de lege, Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară va deveni o structură non-juridică interdepartamentală, ale cărei activități vor fi accentuate pe următoarele sarcini:

  • gestionarea crizelor financiare sistemice;
  • dezvoltarea metodelor și politicilor necesare pentru protejarea depozitelor, precum și pentru capitalizarea și recapitalizarea băncilor;
  • aprobarea acțiunilor menite să restabilească încrederea cetățenilor în fiabilitatea sistemului financiar național;
  • eliberarea periodică a declarațiilor oficiale privind situația financiară din țară pentru a preveni dezinformarea;
  • propunerea măsurilor urgente în cazul crizelor financiare sistemice;
  • adoptarea în situații de criză a politicilor și planurilor de cooperare cu alte autorități competente definite;
  • aprobarea unui plan național de acțiune în situații de urgență.

De asemenea, structura departamentului va include un Comitet special responsabil pentru: identificarea, monitorizarea și evaluarea riscurilor sistemice, aprobarea strategiilor de politică macroprudențială, propunerea recomandărilor și măsurilor pentru prevenirea și limitarea riscului sistemic, asistență în implementarea în domeniul recomandărilor de politică prudențială parvenite de la instituțiile financiare de nivel național și internațional, asigurarea încheierii unor acorduri de cooperare între agențiile competente privind schimbul de date.

Potrivit autorilor proiectului de lege, înființarea Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară, cu scopuri și obiective clar definite va permite asigurarea unei transparențe și nivelului maxim de responsabilitate în luarea deciziilor din partea structurilor responsabile. 

0

106

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org