Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
17.01.2022
USD
18.02
EUR
20.63
RUB100
0.234
Bitcoin
Etherium

BERD și UE au lansat în Moldova prima linie de credit. În calitate de partener a fost aleasă BC «Mobiasbancă»

Miercuri, pe 5 aprilie, în Moldova a fost lansată prima linie de credit comună pentru întreprinderile mici și mijlocii. Partenerii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Comercială «Mobiasbancă». În cadrul liniei de credit participanții vor primi accesul deplin la zona de comerț liber cu Uniunea Europeană, care prin urmare, va putea aduce afacerile la un nou nivel de dezvoltare, care corespunde standardelor europene.

La sfârșitul anului 2016, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat acordarea în cadrul liniei de credit «EU4Business-BERD» un credit pentru «Mobiasbancă» în valoare de 10 milioane de euro. Din resursele alocate Banca Comercială poate emite credite cu componente de subvenționare pentru întreprinderile mici și mijlocii cu o rată de 10% -15% pe an.

După cum a declarat la deschiderea liniei de credit șeful Delegației Europene în Moldova Pirkka Tapiola, acest tip de sprijin financiar are un impact pozitiv asupra vieții populației din Moldova. Diplomatul a subliniat că asistența financiară din partea UE deschide noi oportunități nu numai pentru companiile mari, ci și pentru întreprinderile mici, în special, cele care au nevoie de sprijin în primele etape ale dezvoltării sale. Anume pe clasa de mijloc, întreprinderile mici și mijlocii, după cum a relatat Pirkka Tapiola, se bazează modelul economic al Uniunii Europene .

O opinie similară a fost exprimată de șeful BERD în Republica Moldova, Dmitrii Gvindadze. În special, el a menționat că proiectul va fi benefic pentru companiile private, clienții europeneiși locali. Gvindadze a apreciat, de asemenea, cooperarea BC «Mobiasbancă» cu cele mai mari instituții financiare din Europa, menționând că reformele în curs de desfășurare în sistemul bancar ar trebui să conducă la îmbunătățirea calității guvernării corporative și transparenței tuturor instituțiilor bancare din țara noastră. La atingerea rezultatelor pozitive Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare își rezervă dreptul de a iniția relații de cooperare, în special deschiderea liniilor de credit cu alte instituții financiare din Moldova.

La rândul său, reprezentantul «Mobiasbancă» Elena Guzun a menționat că, începând cu anul 1996, Banca Comercială a semnat în comun cu BERD 13 linii de credit. Prin aceste linii BC «Mobiasbancă» a participat activ la punerea în aplicare în sectorul economiei reale a mai mult de 1200 de diverse proiecte. Trebuie de remarcat faptul că din 10 milioane de euro în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova «Mobiasbancă» a alocat deja mai mult de 3 milioane de euro. Elena Guzun a subliniat, de asemenea, importanța componentei subvenționale (de grant) al liniilor de credit. Potrivit ei, astfel de credite sunt revendicate pe o rată de 100%, deoarece permit întreprinderilor de a obține înapoi de la 10% la 15% din fonduri la finalizarea proiectelor inițiate. Astfel, subvențiile, ca parte integrantă a creditelor europene, este principalul factor motivant pentru punerea în aplicare a unor astfel de proiecte.

Să ne amintim că linia de credit pentru «Mobiasbancă» se referă la programul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în care pentru băncile din Republica Moldova și Ucraina vor fi asigurate fonduri de împrumut în valoare totală de 380 de milioane de euro. De asemenea, UE oferă asistență tehnică și subvenții în valoare de 19 milioane euro, destinate acoperirii riscurilor financiare.

486
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe