În Moldova, procedura de schimbare a valutei va fi modificată


Vineri, 22 decembrie, la întrunirea finală din 2017 Parlamentul Republicii Moldova va examina proiectul de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, regulile de schimb a dolarilor și euro în casele valutare se vor modifica pentru cetățenii moldoveni.

Potrivit proiectului de lege adoptat în vara acestui an, la schimbul în casele de schimb valutar a sumei de peste cinci mii de lei cetățeanul putea fi ușor inclus în lista persoanelor - potentiali sponsori ai terorismului. În special, inițiativa legislativă adoptată în prima lectură, prevede următoarele: la schimbarea valutei cu suma totală de până la cinci mii lei persoana fizică era obligată să prezinte buletinul de identitate, în cazul în care în rezultatul schimbării unei sume de peste cinci mii de lei, casele de schimb valutar erau obligate să înregistreze datele personale ale acestei persoane.

Printre legislatori, acest proiect de lege a provocat anumite controverse. În special, rămâne nesoluționată problema modului în care se va păstra identitatea și datele personale ale cetățenilor, care fac schimb de valută pentru o sumă care depășește limita stabilită. Unii membri au subliniat faptul, că cea mai mare parte a surselor oferite către schimb sunt banii cu greu câștigați de cetățenii moldoveni peste hotarele țării sau fondurile trimise acestora pentru a le asigura existența celor apropiați. Un astfel de proiect de lege încalcă drepturile atât a celor care trimit bani în țară, cât și a celor care-i primesc, schimbându-le pentru a le folosi ulterior în scopuri personale. La rândul său, autorii proiectului de lege, aprobat în prima lectură, ar fi trebuit să ia în considerare toate punctele de dispută, și numai după finalizarea tuturor modificărilor să prezinte acest proiect de lega spre cea de-a doua lectură în Parlament.

Astfel, în cadrul celei de-a doua lecturi Ministerul Justiției a propus ca suma de cinci mii de lei menționată anterior să fie majorată până la 40 mii lei. Astfel, în echivalentul de valută, "limita" este majorată până la aproximativ 2 mii de dolari sau 1,9 mii de euro.

0

242

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org