În Moldova se înregistrează o creștere continnuă a cererii de valută din partea persoanelor juridice


Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei, în luna august a acestui an, cererea netă de valută de la persoane juridice a fost acoperită de oferta persoanelor fizice cu 103,2%. Cu o lună mai devreme, acest indicator a fost de 125,1%.

După cum s-a explicat în Banca Națională, principalul motiv pentru această tendință este creșterea ofertei nete de valută străină în luna august, cu mai mult de 5,1 milioane de dolari, care, în cele din urmă s-a ridicat la 216.9 milioane de dolari. În același timp, cererea de valută străină a agenților economici din Moldova a crescut cu 40,8 milioane dolari (sau 24,1%), însumând un total de circa 210,1 milioane dolari.

Ca urmare a intervențiilor pe piața valutară, autoritatea de reglementare a achiziționat peste 41 milioane de dolari în perioada specificată.

Potrivit Băncii Naționale, de asemenea, se arată că în luna august 2018, cursul de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul american s-a consolidat, în medie, cu 0,5% și a constituit 16.6082 lei pentru un dolar, în timp ce o lună mai devreme acesta a fost la nivelul de 16,6972 lei pentru un dolar american. Spre finele lunii august, totuși, s-a constatat devalorizarea leului în raport cu moneda americană - cu 0,8%.

În primul rând, persoanele fizice au oferit spre transfer euro - 72,2% din totalul valutei străine. Apoi, în structura monetară urmează dolarul - 14%, și rublele rusești - 9,7%.

0

163

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org