Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

În Moldova intenționează să-și intensifice activitățile Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN/BSTDB)

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN/BSTDB) și-a exprimat dorința de a-și consolida activitățile sale financiare în Republica Moldova. În susținerea intențiilor sale Banca intenționează să semneze în curând contracte de credit și va aproba finanțarea pentru proiecte în valoare totală de 30 de milioane de euro. Acest lucru a fost anunțat vineri, pe 30 iunie, de către Președintele Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre Ihsan Delikanli la o întâlnire cu ministrul Finanțelor al Republicii Moldova, Octavian Armașu.

Capitala Moldovei Ihsan Delikanli a vizitat pentru a participa la reuniunea anuală a băncii și forumul de afaceri, care va avea loc luni, 3 iulie. În cadrul întâlnirii președinția băncii trebuie să fie transmisă de la Republica Moldova unui alt stat. Cel mai probabil, aceasta va fi Federația Rusă.

După cum a subliniat în cadrul reuniunii președintele Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, finanțarea în sumă de 30 milioane de euro a vor primi proiectele de sprijinire a exportatorilor din Moldova, cadrul imobiliar și conex. De asemenea, o parte din fonduri vor fi transferate unor bănci din Moldova, prin intermediul cărora vor fi finanțate întreprinderile mici și mijlocii. Privind ratele dobânzilor, pe care Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre  este gata să ofere băncilor din Moldova pentru a finanța întreprinderile mici și mijlocii, Ihsan Delikanli remarcat faptul că această problemă va fi discutată în mod individual cu fiecare bancă în parte. Ihsan Delikanli a subliniat, de asemenea, că prioritate pentru instituția financiară condusă de el este faptul ca finanțarea oferită să ajungă la utilizatorul prevăzut. Prin urmare, pentru acest lucru și au fost alese băncile din Moldova. Pentru a beneficia de finanțarea oferită de Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, băncile din Moldova vor trebui să furnizeze o listă complexă de documente.

La rândul său, bancherul a vorbit pozitiv despre progresele înregistrate de Republica Moldova în anul 2016, în sectorul economiei. La fel în anul curent este așteptată o creștere mai dinamică a PIB-ului, iar țara noastră are un mare potențial de a deveni cea mai bună destinație pentru investițiile străine – a menționat Ihsan Delikanli.

Trebuie de remarcat faptul, că portofoliul de credite al Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre a crescut cu 7% față de anul trecut, ajungând la sfârșitul perioadei de raportare la mai mult de 1,2 miliarde de euro. În același timp, a crescut cu 20% și volumul creditelor acordate, care a ajuns la 444 milioane de euro. Totodată băncile rămân profitabile, chiar și cu venituri din exploatare de numai 11,7 milioane de euro.

În plus, bancherul a spus că indicatorul cel mai important pentru Bancă este calitatea sprijinului acordat întreprinderilor din Moldov. Prin urmare, în regiunea menționată Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre este pe pozițiile superioare a clasamentului. Și aceasta, la rândul său, permite băncii să atragă cei mai buni investitori în regiune. Anul trecut instituția financiară a reușit să plaseze primele obligațiuni în valoare de 500 de milioane de dolari, care a fost un mare ajutor în punerea în aplicare a strategiilor planului de afaceri pentru dezvoltarea băncii. Cu toate acestea, în comparație cu alte instituții financiare internaționale, care au în comun o destinație globală, BSTDB are ca scop anume dezvoltarea regională. Prima țară care urmează să fie testate noile strategii de dezvoltare, va fi Republica Moldova, după ce modificările vor afecta și alte țări-acționari ai Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre.

În cadrul forumului de afaceri, programat pentru 3 iulie curent, BSTDB intenționează să semneze un Memorandum de cooperare cu Camera de Comerț și Banca Națională a Moldovei.

538
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe