CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
16.07.2019
USD
17.72
EUR
19.99
RUB100
0.283
Bitcoin
9497$
Etherium
198.65$

În Republica Moldova sunt îngrijorați de creșterea datoriei externe brute

Situația fiscală dificilă care se observă în ultima perioadă în Republica Moldova, potrivit experților, este principalul motiv al creșterii datoriei externe brute a țării.

La sfârșitul primului trimestru al acestui an valoarea datoriei externe brute a Republicii Moldova a crescut cu 1% fata de trimestrul precedent și s-a ridicat la 6 miliarde 399,63 milioane de dolari. Datele au fost furnizate de către Banca Națională a Moldovei.

Prin datoria externă brută este desemnată suma restantă pentru nerezidenți ai statului, care ar trebui să fie plătit într-un anumit interval de timp. Datoria externă brută include datoria externă (de la Banca Națională și guvern) și datoriile non-guvernamentale, deținute de băncile comerciale și societățile naționale pe acțiuni.

Dinamica negativă și creșterea datoriei externe a țării este dictată de creșterea datoriilor publice interne din partea Ministerului Finanțelor și situația bugetară dificilă.

Ministerul Finanțelor ia împrumuturi pentru a reface fondurile care lipsesc din bugetul național, ceea ce duce la o creștere a datoriilor Republicii Moldova la creditele externe. Potrivit economistului Viorel Gârbu, există riscul de a crea o situație în care Ministerul Finanțelor nu va mai fi în stare să acopere investițiile și cheltuielile sociale. La rândul său, fondurile primite sub formă de credite, vor fi redirecționate pentru plata dobânzii băncilor comerciale care au emis aceste împrumuturi.

De asemenea, economistul a declarat că funcționarea unui astfel de sistem este destul de limitată, și ieșirea din această situație trebuie găsită în cel mai scurt timp posibil. Avînd în vedere faptul că bugetul adoptat de guvern pentru acest an este unul deficitar, nu se cunoaște modul în care este planificată acoperirea cheltuielilor curente. În cazul în care Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova nu-și va schimba conceptul politic, reducerea fondurilor pentru nevoile sociale și investițiile din țară poate duce la o nouă criză socio-economică.

La sfârșitul ultimei perioade de raportare datoria de stat garantată și datoria publică au crescut cu 0,4%, ceea ce constituie 26,7% din totalul datoriei publice, adică 1 miliard 708,97 milioane de dolari.

4 miliarde de 690,66 milioane de dolari aparțin datoriei externe private negarantate de stat, așadar, creșterea sa în comparație cu perioada precedentă a fost de 1,2%. Datoriei publice pe termen lung îi aparține o parte semnificativă din restul datoriei externe brute – circa 77,3%.

La începutul anilor 2000 datoria externă a Republicii Moldova a ajuns la cifra de 1 miliard 723,69 milioane de dolari, pe cînd cea mai mică cotație a fost înregistrată în anul 2001 - 1 miliard 678,25 milioane de dolari. Maximumul datoriilor externe a fost atins în 2014 și s-a ridicat la 6 miliarde 494,88 milioane de dolari SUA.

133
100
Tema zilei
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe
Alocațiile zilnice pentru copii au crescut cu 3% - Guvernul Republicii Moldova
Miercuri, 10 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru cop...
100
0
Citește mai departe