CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.08.2019
USD
17.61
EUR
19.56
RUB100
0.263
Bitcoin
10699$
Etherium
197.69$

În Moldova a fost deschis cel mai mare parc de producție a energiei electrice din energia solară

Cel mai mare parc fotovoltaic cu o capacitate de 1 MW a fost deschis în Republica Moldova, iar bateriile solare sunt situate pe o suprafață de 2,5 hectare. Investițiile în acest proiect au constituit 1 milion de euro și au fost implementate de companiile italiene Fly Ren Energy Group și Consulcesi Tech.

Pentru construcția parcului de baterii solare a fost oferit un teritori din comuna Bacoi, mun. Chișinău. În total, în parc funcționează circa 4 mii de baterii fotovoltaice. Fiecare unitate de 1 MW este capabilă să genereze electricitate suficientă pentru a o oferi la 350 de familii pe parcursul unui an calendaristic.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, astăzi în Republica Moldova există 52 de generatoare fotovoltaice de diferite dimensiuni. Capacitatea lor cumulativă atinge 3,92 MW, iar terenul ocupat este de 30 de hectare.

La inaugurarea parcului fotoelectric din Moldova, a fost prezent și ministrul Economiei și Infrastructurii Kirill Gaburici. El a menționat că un astfel de eveniment reprezintă o mare realizare pentru industria energetică a Republicii Moldova. În special, acest proiect energetic va consolida în mod semnificativ securitatea energetică a țării, reducând astfel dependența Republicii Moldova de resursele externe de energie.

Companiile de investiții au semnat, de asemenea, acorduri cu Academia de Științe a Moldovei, potrivit cărora parcul nu va produce doar electricitate, ci se va desfășura și o cercetare specializată pe teritoriul său. Rezultatele cercetării vor servi drept bază pentru dezvoltarea surselor alternative de energie. De asemenea, în cadrul proiectului se prevede pregătirea specialiștilor calificați în acest domeniu cu scopul de a asigura funcționarea eficientă a facilităților și dezvoltarea unei noi direcții a acestei industrii.

664
100
Tema zilei
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe
Volumul tranzacțiilor fără numerar cu cardurile bancare în Moldova continuă să crească
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul plăților cu carduri bancare în țară continuă să crească. În același timp, ponderea lor în s...
100
0
Citește mai departe