Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
02.12.2021
USD
17.73
EUR
20.07
RUB100
0.240
Bitcoin
Etherium

În Moldova se observă o creștere stabilă a cantității de energie electrică produsă din surse regenerabile

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarifele la energia electrică generată de turbinele eoliene cu o putere instalată de 6,5 mW. În acest moment, în țară este marcată o creștere dublă a puterii a instalațiilor de producere a energiei electrice din sursele regenerabile.

Consiliul de administrare al ANRE a aprobat tarifele pentru energia electrică produsă din sursele regenerabile de energie pentru patru întreprinderi. Conform deciziei, pentru instalația fotovoltaică cu capacitatea de 41 kW care aparține întreprinderii «Opal-Succes SRL», tariful sumar pentru energia electrică livrată în rețea va constitui 1,90 lei/ kWh (fără TVA). Pentru turbinele eoliene cu o capacitate totală de 3,3 MW ale întreprinderii «IMPORTEX-Trans SRL» a fost stabilit tariful de 0,87 lei / kWh (fără TVA).

Totodată, pentru compania «Irarom-Grup», care a montat turbine eoliene cu o putere specifică de 1300 kW, tarifele pentru energia electrică furnizată au fost aprobate la nivelul de 1,13 lei / kWh (fără TVA). Iar compania «Nordix Prim», care deține instalații eoliene cu o capacitate totală de 1,96 MW, va fi capabilă să livreze energie electrică la un tarif de 1,09 lei / kWh (fără TVA).

Trebuie de remarcat faptul că cantitatea totală de energie electrică produsă de turbine eoliene cu o capacitate mai mare de 6,5 MW, care au alimentat rețelel electrice pe parcursul anului trecut s-a dublat. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, la începutul acestui an, puterea totală a instalațiilor funcționale pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile a reprezentat aproximativ 6,7 MW. Dintre acestea 2,8 MW au fost produse din biogaz, 2,3 MW – din energia eoliană și 1,6 MW – din energia solară.

De asemenea, ANRE a remarcat faptul că, în 2016 au fost aprobate tarifele pentru producția de energie electrică din surse regenerabile de energie pentru 17 noi agenți economici. În 2015, aprobarea tarifelor au primit doar 6 producători noi de energie electrică.

Conform raportului Centrului analitic independent «Expert-Grup», în sectorul energiilor regenerabile se înregistrează o dinamică pozitivă. Astfel, în 2013-2015 volumul producției de energie din sursele regenerabile pentru utilizatorii finali a crescut de la 13,2% la 15,1%. În același timp, există o neuniformitate în dezvoltarea surselor regenerabile de energie – mai mult de 98% din volumul total este reprezentat de biocombustibili.

Cel mai mare număr de consumatori al energiei electrice produse din biogaz, energia eoliană și solară, se referă la sectorul privat. Cu toate acestea, în pofida faptului că nivelul de utilizare a acestor tipuri de energie în țară crește treptat, ponderea acestora în spectrul energetic a constituit anul trecut doar 0,48%.

569
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe