Deflația se înregistrează pentru a doua lună consecutiv


Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna august a acestui an în Moldova, rămâne evidentă tendința deflaționistă, începută cu o lună mai devreme. În ultima lună, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, față de 1,2% înregistrată în luna iulie.

În general, IPC negativ de la începutul acestui an a fost de 0,6%, în timp ce nivelul inflației anuale din august 2017 a fost de 3,2%. Prin urmare, după cum notează experții, aceste cifre nu corespund coridorului țintă al Băncii Naționale de 5% (± 1,5%).

În special, deflația din august se datorează scăderii sezoniere a prețurilor la produsele alimentare - în medie cu 0,3%, iar serviciilor - cu 0,2%. În același timp, prețurile la produsele nealimentare au rămas neschimbate.

Statisticile arată că în luna august cea mai mare reducere a prețurilor a fost observată în categoria fructelor - 6,2%, din care strugurii au scăzut cu 29,8%, merele cu 15,4%, prunele cu 15%. Prețurile legumelor au scăzut cel mai mult la morcovi - cu 20,3%, sfeclă - cu 17,6%, roșii - cu 17,3%, și vinete - cu 15,6%. Aprecierea prețurilor a fost observată în astfel de categorii de produse, cum ar fi: castraveți - cu 22,9%, dovlecei - cu 19,1%, varză - cu 17,3%, ceapă - cu 13%, și ouă - cu 4%.

În segmentul de produse nealimentare au scăzut prețurile pentru încălțămintea de vară - în medie de 1,2%, aer condiționat - 1,1%, aspiratoare - cu 0,9%. În timp ce prețul gazului în butelii a crescut cu 2,2%, rechizitelor - cu 1,4%, țigaretelor și produselor din tutun - cu 1,1%.

Serviciile care au crescut în preț: costul studiilor în instituțiile de învățământ superior - cu 1,2%, și biletele de avion - cu 1%. În timp ce voucherele turistice au scăzut cu 10,4%, chiria imobilului rezidențial - cu 1,7%, și serviciile hoteliere - cu 1,2%.

Reamintim că pentru acest an Banca Națională a Moldovei a publicat prognoze conform cărora inflația va fi de 4%. Cu toate acestea, această previziune a fost revizuită de trei ori, iar după rezultatele primului semestru s-a redus la 3,2%.

0

110

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org