În Republica Moldova în iulie, precum și cu o lună mai devreme, deflația este înregistrată la nivelul de 0,2%. În același timp, potrivit Biroului Național de Statistică, rata anuală a inflației pentru perioada indicată a fost de 5,4%.
După cum s-a menționat în departament, procesul deflaționist a fost facilitat de o scădere sezonieră a prețurilor la produsele alimentare (-0,7%), precum și o ușoară creștere a prețurilor pentru produsele nealimentare (+ 0,1%) și serviciile destinate populației (+ 0,1%).
Așadar, potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în comparație cu luna iunie, în iulie a acestui an, prețurile pentru cartofi au scăzut cel mai mult - cu 31,5%, pentru fructele cu semințe - 25,9%, legume proaspete - cu 11,3% .
În același timp, a existat o creștere a prețurilor pentru ouă0 - cu 22,8%, și fructele proaspete - cu 3,8%.
Totodată prețurile majorității produselor nealimentare nu s-au schimbat semnificativ. Singurele excepții au fost articolele sportive, care au crescut cu 1%, dispozitivele de aer condiționat, țesăturile și obiectele de uz casnic - cu 0,8% fiecare, și medicamentele - cu 0,4%.
Tot în iulie a acestui an, vehiculele au scăzut cu 1,3%, combustibilul - cu 0,6%, îmbrăcămintea pentru femei și bărbați - cu 0,6%.
Dintre serviciile oferite populației, polițele pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto au crescut cel mai mult - cu 18,2%, precum și taxa de întreținere a copiilor în instituțiile de învățământ preșcolar - cu 3,2%, iar serviciile de transport feroviar de pasageri - cu 2,0%. În perioada indicată, au scăzut în preț serviciile de transport aerian de pasageri (-4%), hoteluri (-2,1%), călătoriile turistice în străinătate (-1%).
Conform prognozelor preliminare ale Băncii Naționale a Moldovei, în al treilea trimestru al acestui an, rata inflației anuale va ajunge la 8%, ceea ce va rezulta dintr-o creștere a prețurilor la produsele alimentare și a tarifelor pentru serviciile comunale.