Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.01.2022
USD
18.05
EUR
20.47
RUB100
0.235
Bitcoin
Etherium

În Moldova a fost introdus un sistem unificat de remunerare a lucrătorilor din sectorul public

Salariul lucrătorilor din sectorul public în Moldova va fi calculat pe baza unei noi metodologii. Vineri, 30 noiembrie, Actul legislativ privind sistemul de salarizare unificată a fost publicat în Monitorul Oficial.

Conform prevederilor noii legi, se va majora partea fixă ​​a salariilor, în același timp se va crea o nouă structură salarială, care va prevedea drepturile și procedura de stabilire a plăților financiare pentru angajații din sectorul public.

Sistemul de clasificare și intervale va fi folosit ca bază în procesul de salarizare. În plus, conceptul legii presupune prezența a două componente: a părții fixe ​​și a unei variabile. A doua componentă va fi determinată de performanța procesului de muncă și de specificul activităților angajatului.

De asemenea, potrivit noii legi, salariul anterior se păstrează chiar și după intrarea în vigoare a actului legislativ, în cazul în care salariatul are un salariu mai mic decât la ​acel moment. Astfel, pentru o anumită categorie de lucrători, nivelul lor actual de venit va rămâne același. Până în anul 2021, creșterea salariului mediu lunar al angajaților instituțiilor finanțate de la bugetul de stat va fi de 30%, în timp ce salariul angajaților organizațiilor finanțate din bugetele locale va crește cu 55% în perioada desemnată.

După cum subliniază Guvernul Republicii Moldova, după implementarea acestei reforme, salariul minim nu va fi mai mic de 2000 de lei. În același timp, salariile vor fi majorate în toate sectoarele publice, inclusiv educația, sănătatea și asigurările sociale. Costul preliminar al implementării proiectului, calculat pentru următorii trei ani, este de 3,9 miliarde lei.

Sistemul nou de salarizare pentru angajații din sectorul public a intrat în vigoare la 1 decembrie 2018. Decretul prezidențial corespunzător privind promulgarea legii, de asemenea, a fost publicat în "Monitorul Oficial".

1296
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe