CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
20.08.2019
USD
17.61
EUR
19.56
RUB100
0.263
Bitcoin
10699$
Etherium
197.7$

În Moldova a fost introdus un sistem unificat de remunerare a lucrătorilor din sectorul public

Salariul lucrătorilor din sectorul public în Moldova va fi calculat pe baza unei noi metodologii. Vineri, 30 noiembrie, Actul legislativ privind sistemul de salarizare unificată a fost publicat în Monitorul Oficial.

Conform prevederilor noii legi, se va majora partea fixă ​​a salariilor, în același timp se va crea o nouă structură salarială, care va prevedea drepturile și procedura de stabilire a plăților financiare pentru angajații din sectorul public.

Sistemul de clasificare și intervale va fi folosit ca bază în procesul de salarizare. În plus, conceptul legii presupune prezența a două componente: a părții fixe ​​și a unei variabile. A doua componentă va fi determinată de performanța procesului de muncă și de specificul activităților angajatului.

De asemenea, potrivit noii legi, salariul anterior se păstrează chiar și după intrarea în vigoare a actului legislativ, în cazul în care salariatul are un salariu mai mic decât la ​acel moment. Astfel, pentru o anumită categorie de lucrători, nivelul lor actual de venit va rămâne același. Până în anul 2021, creșterea salariului mediu lunar al angajaților instituțiilor finanțate de la bugetul de stat va fi de 30%, în timp ce salariul angajaților organizațiilor finanțate din bugetele locale va crește cu 55% în perioada desemnată.

După cum subliniază Guvernul Republicii Moldova, după implementarea acestei reforme, salariul minim nu va fi mai mic de 2000 de lei. În același timp, salariile vor fi majorate în toate sectoarele publice, inclusiv educația, sănătatea și asigurările sociale. Costul preliminar al implementării proiectului, calculat pentru următorii trei ani, este de 3,9 miliarde lei.

Sistemul nou de salarizare pentru angajații din sectorul public a intrat în vigoare la 1 decembrie 2018. Decretul prezidențial corespunzător privind promulgarea legii, de asemenea, a fost publicat în "Monitorul Oficial".

338
100
Tema zilei
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe
Volumul tranzacțiilor fără numerar cu cardurile bancare în Moldova continuă să crească
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul plăților cu carduri bancare în țară continuă să crească. În același timp, ponderea lor în s...
100
0
Citește mai departe