Banca Națională a Moldovei nu exclude posibilitatea emiterii bancnotelor din material polimeric, semnate de Sergiu Cioclea


Banca Națională a Moldovei intenționează să discute posibilitatea imprimării unui nou tip de bancnote – pe bază de polimeri. Scopul principal de a schimba modul de tipărire a banilor este asigurarea siguranței maxime monedei naționale. Astăzi, pe 3 august, deaspre aceasta a declarat guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea. De asemenea, bancherul a spus că pe noile bancnote va fi pusă semnătura lui.

Potrivit președintelui Băncii Naționale a Moldovei, autoritatea de reglementare astăzi are deja un număr suficient de bancnote pre-imprimate, însă deocamdată pe ele nu este semnătura lui. Sergiu Cioclea a subliniat că, în această etapă, sarcina principală a regulatorului este eliberarea noilor monede cu nominalul de 1 și 2 lei – numai după luarea deciziei finale se va permite discutarea tuturor oportunităților creșterii fiabilității și securității monedei naționale. Potrivit bancherului, bancnotele din materialele polimerice sunt deja utilizate în mai multe țări europene, cum ar fi Anglia, Suedia și România.

În același timp, președintele Băncii Naționale a reamintit că până la sfârșitul concursului pentru cea mai bună schiță monedelor cu valoarea nominală de 1 și 2 lei au mai rămas doar 24 ore! Până pe 4 august oricine poate trimite schițele sale ale noilor monede pe o foaie de formatul A4 la adresa de e-mail a BNM sau prin poștă, cu argumentare și descriere detaliată a conceptului vizat. Până în prezent, au fost obținute doar 12 schițe.

Cele mai bune șase modele vor fi stabilite de o comisie specială, care va include oficiali și experți de la Banca Națională a Moldovei, iar autorilor li se vor acorda premii speciale – sub formă de monede de argint. Este posibil ca două dintre cele mai interesante schițe să fie folosite în dizainul noilor monede.

În prezent în circulație sun puse monede cu valoarea nominală de 5, 10, 25 și 50 de bani. Initial de către Banca Națională s-au folosit și monedele cu valoarea nominală de 1 și 5 lei, dar din cauza falsurilor frecvente autoritățile au fost forțate să le abandoneze.

0

153

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org