Banca Națională a Moldovei și-a exprimat încrederea în posibilitatea de a vinde pachetele de acțiuni în trei din cele mai mari bănci din Moldova


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea, într-un interviu acordat portalului financiar internațional «Global Markets», a menționat, că programul de reformare a sistemului bancar din țara noastră se implementează conform graficului stabilit, iar până la sfârșitul acestui an, acțiunile celor mai mari instituții bancare din țară vor putea fi vândute. Conform declarațiilor făcute de Sergiu Cioclea, la această etapă reprezentanții BNM poartă discuții active cu mai mulți investitori potențiali, iar autoritatea de reglementare dă încredere în previziunile lor.

Anterior, șeful Băncii Naționale a Moldovei a vorbit deja despre vânzarea pachetelor de acțiuni în trei bănci, argumentând că termenii vânzărilor publice a pachetului în volum de 40% acțiuni, deținute de Banca Comercială «Moldova Agroindbank», pot fi prelungite numai din motive tehnice. Termenul de plasare a acțiunilor acestui emitent expiră pe 26 iunie 2017. De luarea deciziei privind prelungirea perioadei de plasare poartă responsabilitatea Comisia Națională a Pieței Financiare.

Al doilea pachet în valoare de 84% din acțiuni este deținută de către banca comercială «Moldindconbank» și se pregătește pentru vânzarea publică. În vizorul reprezentanților Băncii Naționale a Moldovei această miză s-a evidențiat după ce proprietarii acțiunilor au devenit acționarii cu un nivel scăzut de transparență, fără permisiunea specială a organului de reglementare.

A treia bancă, ale cărei acțiuni vor fi puse în vânzare, este «Victoriabank». De reținut că 28% din acțiunile acestei instituții financiare sunt deținute de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar în acest stadiu BERD a obținut permisiunea Băncii Naționale a Moldovei de a-și majora capitalul în «Victoriabank» până la 100%.

0

111

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org