În luna noiembrie, Banca Națională a reușit să-și reumpționeze activele de rezervă cu 29,23 milioane de dolari


Potrivit raportului Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii noiembrie, volumul rezervelor sale valutare s-a ridicat la 2,726 miliarde dolari. Aceasta este cu 29,23 milioane de dolari mai mult decât indicii înregistrați o lună în urmă. În același timp, se observă că, de la începutul acestui an rezervele valutare au crescut cu 520,1 milioane de dolari, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut această cifră a crescut cu aproape 600 de milioane de dolari.

Potrivit experților, în principal, volumul rezervelor valutare ale Băncii Naționale a crescut în cursul perioadei menționate ca urmare a intervențiilor autorității de reglementare sub formă de cumpărare de valută pe piață. Ca rezultat a unor astfel de activități, a fost posibilă majorarea rezervelor BNM cu circa 20 milioane de dolari. De asemenea, majorării rezervelor valutare au contribuit așa factori precum:

  • creșterea ratelor de schimb ale monedelor din componența rezervelor valutare – 11,8 milioane dolari;
  • transferurile de credite în favoarea Ministerului Finanțelor, destinate realizării diferitelor proiecte de investiții – 5,03 milioane de dolari;
  • profitul primit de Banca Națională din gestionarea rezervelor valutare – 2.69 milioane dolari;
  • primirea de către Ministerul Finanțelor a fondurilor din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare destinate pentru alimentarea bugetului de stat – 1,36 milioane dolari;
  • încasările nete de la băncile licențiate ca parte a rezervelor obligatorii în valută străină convertibilă – 0,31 milioane dolari.

Motivele pentru reducerea volumului rezervelor valutare au devenit: costul deservirii datoriei externe a Republicii Moldova – 6,51 milioane de dolari, plățile Ministerul Finanțelor – 5,06 milioane de dolari, reevaluarea titlurilor de valoare aferente portofoliului de investiții – 0,51 milioane de dolari.

0

117

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org