În luna noiembrie, oferta de valută străină în Moldova a acoperit cererea pentru ea cu 111,8%


Conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, în luna noiembrie cererea netă pentru valută străină de la agenții economici din Moldova a fost acoperită de oferta persoanelor fizice cu 111,8%. Reamintim că, cu o lună mai devreme, această cifră a fost egală cu 148,7%.

După cum s-a menționat de către reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei, principalul motiv al acestei tendințe a fost scăderea volumului de valută, oferit de persoanele fizice în această perioadă cu 15,7% sau cu 25,1 milioane de dolari, ajungând la valoarea finală de circa 134,4 milioane dolari SUA. În același timp, a fost înregistrată o creștere a cererii nete de valută primită de la agenți economici – cu 11,8% sau 12,7 milioane dolari, ajungând la 120,2 milioane dolari la începutul lunii decembrie 2018.

În funcție de situația creată de excesul de valută, autoritatea de reglementare a fost nevoită să intervină pe piața interbancară sub forma cumpărării acesteia în sumă de 20 milioane de dolari. În comparație cu luna precedentă, această sumă este de patru ori mai mică. Ca urmare a unor astfel de acțiuni ale autorității de reglementare, în luna noiembrie 2017 moneda națională s-a depreciat față de dolarul SUA cu 0,3%: de la 17,4322 MDL până la 17,4877 MDL pentru 1 USD.

Astfel, structura ofertei nete de valută străină primită de la persoanele fizice în perioada specificată este după cum urmează: cel mai mare segment îl ocupă în continuare moneda unică europeană – 69,1%, desemnând o creștere cu 10,2 puncte procentuale față de luna octombrie. Totodată, dolarului american îi revine 12,7%. Acest segment este mai mic cu 10,7 puncte procentuale față de luna precedentă și chiar mai mic decât segmentul ocupat în structura valutară de rubla rusească – 15%.

0

159

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org