În noiembrie rata inflației a fost de două ori mai mică decât în luna octombrie. Care sunt previziunile experților?


Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna noiembrie indicele prețurilor de consum în Republica Moldova a fost de 0,7%, în luna octombrie acest indice a fluctuat la nivelul de 1,5%. De la începutul anului 2017, rata cumulată a inflației a fost de 6,8%, inflația anuală pentru ultimele douăsprezece luni ajungând la 7,3%.

Potrivit experților economici, principalul motiv al creșterii inflației a fost creșterea sezonieră a prețurilor la produsele alimentare – în medie, acești indicatori de preț au crescut cu 1,1%. În același timp, produsele nealimentare au crescut în preț nesemnificativ – cu 0,7%, iar serviciile – cu 0,1%.

O tendință descrescătoare a prețurilor a fost observată pe categoriile precum: medicamentele – cu 0,8%, dispozitivele de comunicații mobile – cu 0,7%, și autoturismele – cu 0,5%. În sfera serviciilor, creșterea prețurilor a fost înregistrată pe segmentul transportului aerian – cu 1,5%, și a serviciilo de întreținere a sănătății – cu 1,4%.

Reamintim că, cu un an mai devreme, în noiembrie 2016, rata inflației a fost de 1,2%, iar cea anuală – de circa 2,4%. Pentru anul curent, Banca Națională a Moldovei prognoza inflația în limitele coridorului de 10,1% (± 1%), însă aceste prognoze au fost ajustate de trei ori. Conform celei mai recente previziuni a autorității de reglementare făcute în noiembrie curent, până la sfârșitul anului 2017, indicele prețurilor de consum în Moldova va fi de 6,5%.

0

145

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org