În noiembrie, rata inflației în Moldova a depășit dublu indicii din luna octombrie


Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna noiembrie, indicele prețurilor de consum în Moldova a fost de 0,9%, în creștere cu 0,5 puncte procentuale față de luna precedentă. În același timp, departamentul constată că, de la începutul acestui an, inflația cumulativă a atins 0,4%, iar rata inflației anuale este de 0,9%.

Potrivit experților, factorul predominant care a influențat creșterea inflației în noiembrie 2018, este creșterea sezonieră a prețurilor la produsele alimentare - creșterea medie în această categorie a fost de 0,8%. În același timp, creșterea prețurilor la produsele nealimentare s-a ridicat la o medie de 0,2%, iar pentru servicii - cu 0,01%.

Printre produsele alimentare, cea mai mare creștere a prețurilor în luna noiembrie a fost înregistrată în următoarele categorii: prețul vinetelor a crescut cu 39,3%, a strugurilor - cu 21,7%, prunelor - cu 21,1%, roșiilor - cu 16,2%, castraveților - cu 10,9%, și ouăle - cu 6%. Totodată au scăzut prețurile la citrice - cu 8,4%, mere - cu 3,7%, nuci - cu 2,8% și varză - cu 1,8%.

În categoria produselor nealimentare, prețurile la combustibili au crescut cel mult: la gazul lichefiat - cu 2,2%, și cărbune - cu 1,3%. Prețul pentru aparatele de aer condiționat, frigidere și medicamente a scăzut nesemnificativ.

Costul serviciilor în perioada stabilită a rămas aproape neschimbat. Creșterea prețurilor a fost observată numai în domenii cum ar fi: pachetele turistice în străinătate - în medie au crescut cu 5,1%, costul biletelor la tren a crescut cu 3,2%, întreținerea copiilor în grădinițe a crescut cu 1,6%.

Remintim că, pentru anul 2018, Banca Națională a Moldovei a prezis inițial inflația la nivelul de 4%, însă, după mai multe revizuiri, și-a redus prognozele la 3,3%.

0

96

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org