În lectura finală Parlamentul Republicii Moldova a adoptat bugetul de stat pentru anul 2017. Deficitul bugetului va fi peste 4 miliarde de lei


Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în lectura finală bugetului de stat pentru anul 2017. Pentru aprobarea noului document financiar-economic au votat 58 de deputați. Proiectul prevede următoarele: veniturile bugetului de stat vor constitui 32.8 miliarde de lei, iar cheltuielile – 36.9 miliarde de lei. În același timp, deficitul bugetar va ajunge la 4.1 miliarde de lei.

Totodată, în proiectul bugetului de stat pentru anul 2017 nu au fost înregistrate modificări substanțiale, însă au fost completate unele părți a cheltuielilor. Astfel, in conformitate cu prevederile noului document, fonduri suplimentare în valoare de 10 milioane de lei vor fi alocate Colegiului de Inginerie din Strășeni, 13 milioane de lei – Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, și 4,5 milioane de lei – Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.

De asemenea, au fost adoptate unele modificări ale plăților pentru mesele în grădinițe și instituțiile de învățământ preșcolare. Costurile acestui articol, în conformitate cu primul document, erau preconizate în sumă de 42,2 milioane de lei, iar după creșterea contribuțiilor cu 3 lei, suma alocată pentru meniul unui copil va ajunge la 26 de lei.

Alte modificări în proiectul bugetului de stat pentru 2017 vor afecta plățile pensiilor militarilor. Astfel, Fondul Național al Asigurării Sociale va primi de la bugetul de stat 574 de milioane de lei. În același timp, în conformitate cu previziunile pentru anul 2017 referitor la indicatorii macroeconomici, se va restaura treptat economia Republicii Moldova: în comparație cu anul curent, în 2017 creșterea PIB-ului este așteptată în valoare de 3%.

Partea profiturilor a bugetului de stat va fi majorată din impozite – 2197.4 milioane de lei, și subvenții în formă de granturi  cu suma de 967.6 milioane de lei. Totodată, subvențiile acordate producătorilor agricoli vor fi atinge valoarea de 900 mii lei, din care 231 mii lei vor fi furnizați ca sprijin bugetar din partea ENPARD a Comisiei Europene.

0

109

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org