În octombrie 2018, cererea de valută în Moldova a fost acoperită de oferta acesteia cu 102,2% - datele BNM


Cererea netă a agenților economici din Moldova pentru valută străină a fost acoperită de oferta acesteia din partea persoanelor fizice în luna octombrie 2018 cu 102,2%. Cu o lună mai devreme, această cifră a fost de 114,2%. Datele relevante au fost prezentate de Banca Națională a Moldovei.

Conform raportului BNM, comparativ cu luna precedentă, oferta netă de valută străină de la persoanele fizice a scăzut cu 5 milioane dolari. Însă indicatorii cererii nete a agenților economici, dimpotrivă, au înregistrat o tendință inversă, fiind în creștere cu 15,1 milioane de dolari. Valoarea totală a monedei vândute în luna octombrie a depășit echivalentul a 300 de milioane de dolari, în timp ce valuta cumpărată a constituit un total de 111,7 milioane de dolari.

În condițiile supra-ofertei valutare pe piața interbancară internă, Banca Națională a Moldovei a intervenit sub formă de intervenții valutare pentru un total de 28,9 milioane dolari.

De asemenea, există o scădere a cursului de schimb al monedei naționale față de dolarul american până la 17.0018 MDL: $ 1, în timp ce cu o lună mai devreme cifra a fost de 16.7754 MDL: $ 1. Astfel, acest lucru demonstrează deprecierea monedei naționale în luna octombrie cu 1,6%.

Structura ofertei nete de valută străină de la persoane fizice este următoarea: cota euro a reprezentat 70,8% din volumul valutei propuse, rubla rusească - 13,5%, iar dolarul SUA 11,6%.

0

71

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org