În luna octombrie, costul creditelor în moneda națională a crescut


Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna octombrie 2017 ratele dobânzilor la creditele în moneda națională au crescut ușor în comparație cu luna precedentă. Se observă, că la creditele noi acordate în lei rata medie ponderată a dobânzii în perioada specificată a fost de 10%, care este mai mare decât în ​​luna precedentă cu 0,11 puncte procentuale. Cu toate acestea, această valoare este mai mică decât în ​​octombrie 2016 cu 3,04%.

Banca Națională a Moldovei a menționat că de la începutul acestui an, cele mai atractive și populare au fost creditele în moneda națională, cu termenul de rambursare de la 2 la 5 ani. De exemplu, acestea au reprezentat 46.29% din totalul împrumuturilor în moneda națională în luna octombrie a acestui an. Rata medie a dobânzii creditelor noi s-a ridicat la 9,85%, în comparație cu luna precedentă, aceasta aflându-se în creștere cu 0,22 puncte procentuale.

În același timp, cea mai mare parte a creditelor în moneda națională în octombrie 2017 a fost emisă persoanelor juridice, iar rata medie a dobânzii a fost de 9,88%. În structura totalului creditelor în MDL proporția a ajuns la 65,49%, creditele fiind emise persoanelor fizice în lei cu o rată medie a dobânzii de 10,22%.

De asemenea, Banca Națională a menționat în raportul său, că rata medie a dobânzii la creditele în valută străină s-a ridicat la 4,85% în luna octombrie a acestui an. Comparativ cu luna precedentă, aceasta a scăzut cu 0.05 puncte procentuale, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016 – cu 0.77 puncte procentuale. Cea mai mare parte a creditelor noi în valută străină în luna octombrie 2017 i-a revenit împrumuturilor furnizate persoanelor juridice cu o rată medie a dobânzii de 4,84% pe an – circa 99,6% din volumul total al creditelor în valută străină.

0

167

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org