În luna octombrie, rata inflației în Moldova a atins nivelul de 1,5%


Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna octombrie, în Moldova indicele prețurilor de consum a fost înregistrat la nivelul de 1,5%. Această cifră depășește aproape de două ori rata inflației, marcată în luna septembrie. În același timp, rata cumulativă a inflației pentru anul trecut a fost de 6%, iar cea anuală – de 7,9%.

Potrivit experților, principala cauză a majorării ratei inflației în octombrie ar trebui să fie considerată creșterea sezonieră a prețurilor la produsele alimentare – în medie, acestea s-au ridicat la 3,6%. Cea mai mare creștere a afectat prețurile la mărfurile, cum ar fi: tomatele - 240%, dovlecei - 43,5%, castraveți - 42%, prune - 34,5%, varză - 11,2%, și ouă - cu 10,9% . în același timp prețurile au scăzut la alimentele precum citricele – cu 5,5%, boboase  - 2,4%, mere – 2,2%, și cereale – cu 0,9%.

Totodată, trebuie remarcat faptul că prețurile la produsele nealimentare și servicii au crescut nesemnificativ – în medie cu 0,1% și, respectiv 0,3%. Creșterea sezonieră a prețurilor a afectat prețurile la hainele de iarnă și încălțăminte – aproximativ 5,5% -8.0%. De asemenea, a crescut prețul automobilelor – 1,1%, a gazului lichefiat – cu 4,3%, costul asigurării auto – cu 4,2%, întreținerea copiilor în instituțiile de învățământ preșcolar – cu 1,7%.

Anterior, Banca Națională a Moldovei a prezis inflația anuală la nivelul de 10,1%, apoi a schimbat previziunile sale de trei ori, bazându-se pe indicele prețurilor de consum, înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2017. Potrivit celei mai recente prognoze ale BNM, rata anuală a inflației până la sfârșitul anului curent va fi de 6,5%.

0

112

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org