CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.08.2019
USD
17.71
EUR
19.63
RUB100
0.265
Bitcoin
10441$
Etherium
193.08$

Asupra băncilor comerciale din Moldova urmează să fie desfășurat un control pentru a detecta cazurile de eliberare a creditelor persoanelor afiliate

Banca Națională a finalizat controlul celor trei bănci comerciale, aflate sub supravegherea specială. În ceea ce privește «Moldindconbank» și «Moldova-Agroindbank» autoritatea de reglementare a prezentat soluții adecvate și un set de reguli pentru dezvoltarea în continuare a activităților acestor instituții financiare. În același timp, aceste bănci vor fi supuse unei supravegheri speciale prevăzute în cadrul acordului semnat cu Fondul Monetar Internațional. Scopul principal al monitorizării este verificarea portofoliului de credite pentru prezența creditelor acordate părților afiliate.

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Ciolea, a menționat, că condiția a fost indicată în mod clar în acordul cu FMI, potrivit căruia toate băncile care operează în țară, ar trebui să fie verificate dacă au sau nu credite nedeclarate transferate părților afiliate. Anume aceste portofolii de credite au devenit cauza crizei bancare anterioare. Bancherul, de asemenea, a spus că până în prezent nu există granițe pentru activități ilegale, dar autoritatea de reglementare optează prin toate mijloacele pentru prevenirea oricărei astfel de acțiuni.

Astfel, controlul va viza toate băncile licențiate în țară. În ceea ce privește cele trei bănci aflate sub supraveghere specială a autorității de reglementare și ținând seama de complexitatea testului propus, s-a decis să se atragă în acest scop o companie specializată de audit. În prezent, toate cele trei bănci au finalizat negocierile cu firma care s-a angajat să furnizeze o analiză a portofoliilor lor de credit, și nu din punct de vedere al riscurilor, dar dar din punctul de vedere al afilierii deja la sfârșitul acestei luni.

În plus, guvernatorul Băncii Naționale a remarcat că astfel de acțiuni reprezintă un pas suplimentar de control pentru o curățare completă a sistemului bancar de astfel de practici.

Potrivit lui Sergiu Cioclea, la finalizarea revizuirii în aceste bănci, unele încălcări au fost găsite în cazul MAIB – managementul băncii comerciale a fost avertizat în scopul de a preveni încălcările repetate. BC «Moldindconbank» au fost aplicate sancțiuni, inclusiv foștilor directori și administratorilor actuali, care de asemenea au primit instrucțiuni clare despre modul de a rezolva situația. În plus, în cazul acestor două bănci s-a primit o cerere pentru stabilirea rezervelor financiare suplimentare.

În ceea ce privește banca comercială «Victoriabank», un control tematic a fost finalizat, dar decizia finală va fi luată spre sfârșitul acestei luni.

191
100
Tema zilei
De la începutul anului 2019, ponderea exporturilor din Moldova către UE a scăzut cu 4% - BNS
Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au trimis peste hotare bunuri în va...
100
0
Citește mai departe
Rata amortizorului anticiclistic a fost menținută la 0% - BNM
Conform deciziei Comitetului Executiv al Băncii Naționale, rata amortizorului anticiclic pentru expunerea de credite pentru Republica Moldova a fost...
100
0
Citește mai departe
Banca Națională introduce în circulație o nouă monedă jubiliară cu o valoare nominală de 10 lei
Începând cu 16 august 2019, Banca Națională a Moldovei a lansat o nouă monedă metalică cu o valoare nominală de 10 lei. Emisiunea monedei aniv...
100
0
Citește mai departe