În primele nouă luni ale anului 2017, s-a înregistrat o scădere a profitului societăților de asigurări din Moldova


Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele nouă luni ale anului 2017 veniturile companiilor de asigurări care operează pe teritoriul Republicii Moldova au scăzut cu 0,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. În plus, valoarea primelor brute a crescut cu 5,3%.

Ca rezultat al activitatii operaționale, companiile de asigurari din Moldova au obtinut venituri de circa 1689,6 milioane lei în primele noua luni ale acestui an. Aceasta este cu 0,8 puncte procentuale mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Principalul motiv pentru acest declin experții specifică creșterea costurilor și a pierderilor – în medie cu 4,4%. De asemenea, profitul din impozitare a scăzut cu mai mult de 61%.

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul Național de Statistică, din ianuarie până în septembrie 2017, asigurătorii au vândut polițe în valoare totală de 1068 milioane lei. Comparativ cu aceeași perioadă din 2016, această sumă este cu 54 de milioane de lei mai mare. În același timp, valoarea totală a plăților compensatorii de asigurare și rambursare efectuate în cursul perioadei specificate a constituit de 336,6 milioane lei, ceea ce denotă o scădere a plăților comparativ cu anul precedent cu 4,7%.

Companiile de asigurări au prezentat date care arată că pe piață continuă să domine asigurările generale – cota acestora pe piața este de aproximativ 94%, în timp ce creșterea în categoria asigurărilor de viață a fost destul de mică – doar 6% din primele brute subscrise.

În segmentul asigurărilor auto, indicatorii de venit au crescut cu 7,1%, ajungând la peste 500 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2017. Până în prezent, acesta este cel mai mare segment al pieței de asigurări, ocupând mai mult de 48%. După segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto urmează  CASCO – volumul său de la începutul acestui an a ajuns la 20%.

0

947

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org