În primele două luni ale anului 2018, volumul exporturilor de bunuri moldovenești către Uniunea Europeană a crescut cu 40,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. După cum s-a menționat în Biroul Național de Statistică, acesta este cel mai înalt nivel de creștere înregistrat pentru prima dată în ultimii șapte ani. Creșterea absolută a exporturilor către UE a fost indicată în 2011, când indicatorii au atins nivelul de 54,1%. În ianuarie-februarie a acestui an, Republica Moldova a exportat mărfuri către țările UE pentru un total de 293,3 milioane lei, în timp ce în structura totală a exporturilor, cota acestora a fost de 67,2%.
Potrivit experților IDIS "Viitorul", creșterea exporturilor se explică prin mai mulți factori:
- relansarea industriei
- dezvoltarea agriculturii
- creșterea numărului de companii multinaționale implicate în zonele economice libere
- reorientarea multor companii naționale spre piețele Uniunii Europene după ce Federația Rusă a impus embargo
- efectele punerii în aplicare a Acordului de liber schimb cu UE.
Potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică, în primele două luni ale acestui an exporturile în România au crescut cu 38%, comparativ cu aceeași perioadă din 2017, în Germania - de 1,7 ori, în Italia - cu 48,1%. De asemenea, exportul mărfurilor moldovenești în Spania a crescut de 1,8 ori, în Polonia - cu 46,1%, Grecia - de 2,2 ori, în Olanda - de 1,7 ori. În același timp, se remarcă faptul că ponderea reexportului a fost de 22,4% din volumul total al exporturilor către țările UE în perioada specificată.
În țările CSI, volumul exporturilor de mărfuri moldovenești în primele două luni ale acestui an a scăzut cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la doar 16,3%.
După cum s-a menționat în Biroul Național de Statistică, creșterea generală a exporturilor către Republica Moldova în ianuarie-februarie 2018 s-a ridicat la 38% sau 436,3 milioane de dolari SUA, în timp ce creșterea importurilor a ajuns la 33,8% - până la 801.9 milioane de dolari SUA.