În primele cinci luni ale anului 2018 volumul exporturilor de bunuri moldovenești a crescut cu 30% - datele BNS


Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele cinci luni ale acestui an volumul exporturilor mărfurilor moldovenești a crescut cu 28,5% față de aceeași perioadă din 2017, ajungând la 1.101 miliarde dolari.

În special, exportul mărfurilor produse în Moldova în țările UE a crescut cu 4,6%, reprezentând 67,9%. În același timp, ponderea exporturilor către țările CSI a scăzut până la 16,1%.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, Republica Moldova a exportat în perioada ianuarie-mai a anului curent fructe și legume, cereale, băuturi alcoolice și nealcoolice.

În același timp, valoarea mărfurilor importate în această perioadă a crescut cu 27%, ajungând la un total de 2276,3 milioane dolari. În cea mai mare parte, au crescut importurile de legume, fructe, carne, cereale și produse petroliere.

De asemenea, se remarcă faptul că soldul negativ al balanței comerciale s-a ridicat la 1,175 miliarde de dolari. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acest indicator a fost mai mare cu 25,6%. Principalul factor care a influențat această tendință a fost decalajul semnificativ între exporturile și importurile de bunuri.

0

100

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org