CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
24.06.2021
USD
17.97
EUR
21.47
RUB100
0.247
Bitcoin
Etherium

În Transnistria, în luna iunie curent s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la produsele alimentare

În luna iunie a acestui an prețurile la produsele alimentare în regiunea transnistreană arată o tendință de creștere, iar încercările întreprinse de către autoritățile republicii nerecunoscute de a influența situația nu dau nici un rezultat.

Conform datelor prezentate de Serviciul de statistică al Republicii Transnistrene, în luna iunie a acestui an inflația în regiune a atins un nivel record de 2,67%, înregistrat de la începutul anului 2017. Paradoxal este faptul că, în sezonului de vară, atunci când prețurile pentru produsele alimentare ar trebui să fie reduse în mod firesc, acestea dimpotrivă, au crescut cu 4,7%.

În același timp, indicele prețurilor de consum pentru produsele din categoria nealimentară s-a ridicat la 101.37% în cursul perioadei indicate, în timp ce indicele tarifelor la servicii a ajuns la 0,96%. Astfel, conform estimărilor preliminare ale experților, în prima jumătate a anului rata cumulativă a inflației s-a ridicat la 6,28%.

Conform rapoartelor oficiale ale Băncii Centrale Transnistrene, dinamica inflației reale corespunde tendințelor care au fost înregistrate și în ultimii ani. Prin urmare, autoritățile transnistrene se așteaptă în curând la manifestările proceselor de deflație, în rezultatul cărora prețurile la alimente vor scădea până la sfârșitul acestui an.

Anterior, conducerea transnistreană a declarat că rata anuală a inflației nu va scădea sub 10%, însă pe 17 iunie cursul oficial de schimb al rublei locale a scăzut de la 11,3 la 15 de ruble pentru un dolar american.

La reuniunea Camerei Publice a Transnistriei, programată pentru această săptămână, ministrul Dezvoltării Economice Serghei Obolonik a dat asigurări că în reglementarea prețurilor la medicamente și produsele social importante va fi angajat statul. În același timp tarifele pentru oamenii de rând, care își duc traiul pe teritoriul autoproclamatei Republici Moldovenești Transnistrene, vor rămâne la același nivel, iar speculațiile de piață vor înceta în viitorul apropiat.

403
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe