Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
02.12.2021
USD
17.73
EUR
20.07
RUB100
0.240
Bitcoin
Etherium

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2017 va fi modificat

Miercuri, 8 februarie Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificările la proiectul de buget pentru anul curent. În special, modificările se referă la creșterea veniturilor și a cheltuielilor – cu circa 386 milioane de lei, în comparație cu cifrele prezentate inițial.

După cum a menționat ministrul Finanțelor al RM Octavian Armașu, necesitatea unei ajustări fiscale a apărut ca urmare a adăugărilor la bugetul local din fondurile rutiere, precum și a creării rezervelor de lichiditate, necesare pentru creșterea eficienței proceselor de gestionare a datoriei publice. În același timp, ministrul finanțelor a subliniat faptul, că schimbările nu se vor referi la rapoartele deficitului bugetar. Cu toate acestea, a fost primită o propunere de a crește soldul datoriei publice interne. Astfel, suma inițială de 21.2516 miliarde de lei va fi majorată cu două miliarde, ajungând la 23.2516 miliarde lei. Recomandările relevante au fost trimise Ministerului de Finanțe din partea Fondului Monetar Internațional.

Veniturile bugetului de stat vor fi majorate cu 385,9 milioane de lei. Acest lucru va fi posibil datorită creșterii plăților percepute pentru folosirea drumurilor de către proprietarii vehiculelor înmatriculate în Republica Moldova. Inițial, această taxă era atribuită veniturilor bugetelor locale.

Modificările cheltuielilor se datorează, în special, reducerii alocărilor cu 350.3 milioane de lei, care au fost planificate anterior de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Motivul acestor schimbări a fost redistribuirea banilor din fondul rutier între autoritățile locale, care sunt destinate asigurării unei eficiențe mai mari în managementul drumurilor publice.

 În același timp, va crește mărimea transferurilor către administrațiile locale de la bugetul de stat – cu mai mult de 385 de milioane de lei. La aceasta a contribuit anularea alocărilor pentru bugetele locale din taxe pentru utilizarea drumurilor publice. În viitorul apropiat, suma urmează a fi ajustată.

La rândul său, Ministerul Finanțelor a explicat crearea fondului de lichiditate – acesta este necesar pentru eliminarea efectului presiunilor sezoniere asupra surselor de finanțare și de acoperire a deficitului bugetar, precum și pentru reducerea riscurilor de refinanțare a datoriilor publice. Potrivit lui Octavian Armașu, modificările la bugetul de stat vor duce la o eventuală creștere a datoriei interne. Totodată, costurile aferente deservirii acestei datorii nu vor fi afectate. Iar încasările în numerar rezultate din vânzarea titlurilor de stat urmează a fi transferate pe un cont special la Banca Națională a Moldovei.

Proiectul de modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2017 va fi prezentat Parlamentului Republicii Moldova pentru aprobare.

393
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe