În Republica Moldova va intra în vigoare o nouă lege cu privire la activitatea bancară


Elaborarea noii Legi cu privire la băncile din Republica Moldova este o nouă etapă în procesul de reformare a sectorului bancar, în vederea modernizării și reabilitării băncilor moldovenești după criza provocată de „furtul miliardului“. Proiectului de lege trebuie să fie adoptat de Guvern până la sfârșitul lunii iunie, iar Parlamentul trebuie să-l aprobe până la sfârșitul anului 2017.

Cu un astfel de mesaj au venit reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei. Ei au menționat, că noua lege este parte componentă a proiectului de Twinning, care este finanțat de Uniunea Europeană, iar sprijinul necesar este oferit de specialiștii băncilor centrale din Olanda și România. În plus, documentul întrunește toate componentele, necesare pentru a asigura o guvernare eficientă în cadrul instituțiilor bancare, precum și descrie o metodă de gestionare a riscurilor prudențiale, prin care Banca Națională a Moldovei va primi mai multă autoritate în supravegherea riscurilor de bază.

În același timp, reprezentanții Băncii Naționale au menționat că proiectul de lege a trecut examenul pentru conformitatea sa cu directivele europene. Acesta ar trebui să înlocuiască Legea actuală privind instituțiile financiare și să devină baza pentru un nou cadru legislativ, care va îndeplini cerințele sistemului Basel III, care stabilește normele fundamentale în supravegherea sectorului bancar.

0

120

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org