În Republica Moldova va fi dat startul unui nou program ipotecar, destinat tineretului. Cine va putea deveni beneficiarul ofertei?


Guvernul Republicii Moldova a venit cu inițiativa de a crea un nou program de credit ipotecar „Prima Casă“, destinat pentru familiile tinere. În cadrul noului proiect, familiile tinere vor putea perfecta un credit ipotecar în condiții avantajoase – taxa inițială va fi de doar 10% din costul locuinței. În viitorul apropiat, proiectul va fi supus dezbaterilor publice, după care cabinetul urmează să-l voteze.

După cum a menționat prim-ministrul Pavel Filip, conform noului proiect, tinerii vor putea obține un împrumut bancar în valoare de 900 mii lei, totodată costul maxim al locuinței nu trebuie să depășească 1 milion de lei. În conformitate cu condițiile contractului ipotecar, 50% din proprietate fa asigura garanțiile de stat, iar restul de 50% - vor fi utilizate de către bancă ca gaj. Potrivit lui Filip, astfel de măsuri sunt necesare, deoarece statul va oferi băncilor garanții pentru împrumuturi acordate în mărime de 50% din valoarea spațiului locativ achiziționat.

Pavel Filip a relatat, că o astfel de inițiativă este necesară pentru guvern pentru a preveni plecarea persoanelor tinere, apte de muncă din Republica Moldova. Prin urmare, pentru a opri acest proces, nu este nevoie de vorbe, ci de acțiuni. În cele mai multe cazuri, plecarea tinerilor din țară este legată de lipsa perspectivelor pentru achiziționarea locuințelor aici, în țara lor.

Să ne amintim că în 2010 în Moldova a existat deja un proiect similar, dar care acoperea doar regiunea capitalei. Atunci, pentru a obține un credit ipotecar la o rată a dobânzii de 9% pe an, pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de ani, participanții la program au trebuit să plătească prima rată de  la 5% până la 30% din costul total al locuinței achiziționate. Cu toate acestea, proiectul nu s-a bucurat de succes din cauza cererii reduse din partea potențialilor participanți.

0

118

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org