Ca urmare a plasării titlurilor de stat, bugetul a fost suplinit cu 302,29 milioane lei


Marți, 17 aprilie, a avut loc o licitație la care Ministerul Finanțelor a plasat titluri de stat pentru un total de 302,29 milioane de lei (8,8 milioane de dolari). Astfel, băncilor le-au fost propuse titluri de valoare pentru o sumă de 320 milioane lei, cu un randament mediu de 3,81% - 4,43%. După cum menționează experții, pragul superior al randamentului valorilor mobiliare a fost sub nivelul inflației anuale, care în luna martie a fost de 4,7%.

Potrivit participanților profesioniști la piață, doi factori au contribuit la depășirea cererii pentru titlurile de stat față de oferta lor pe piața de capital din Moldova:

  • lichiditatea mare pe termen scurt a băncilor, ceea ce duce la o reducere a portofoliului de credite;
  • tendința de scădere a inflației.

De asemenea, participanții profesioniști pe piață nu exclud posibilitatea revizuirii de către Banca Națională a Moldovei a principalilor indicatori ai politicii monetare. Este posibil să se reducă rata de bază, care acum este de 6,5%, și norma rezervelor obligatorii pentru fondurile atrase de bănci.

La rândul lor, experții dau o evaluare pozitivă scăderii randamentului titlurilor de stat, deoarece, dacă este necesar, statul va putea să împrumute resurse ieftine pentru a acoperi cheltuielile bugetului de stat pe piața internă. Reamintim că acum 2,5 ani în urmă randamentul la valorile de stat atingeau pragul de 26%. 

0

144

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org