Ca rezultat al plasării titlurilor de stat, bugetul a fost suplinit cu 210,3 milioane lei (sau 12 milioane dolari SUA)


După cum s-a menționat în cadrul Ministerului de Finanțe, tendința negativă a randamentului titlurilor de stat ale statului a trecut în stadiul de creștere lentă. Astfel, marți, pe 10 octombrie, în cadrul licitației de pe piața bursieră a Moldovei, Ministerul Finanțelor a plasat titluri de stat cu o valoare totală de 210,33 milioane lei. Randamentele medii ale acestora au fost de 6,15-6,42%, în timp ce la licitația organizată săptămâna trecută, acești indicatori au fluctuat la nivelul de 6,03-6,37%.

Potrivit agenției INFOTAG, în cadrul licitației de ieri emitentul a oferit 170 milioane de lei pentru plasare. În același timp, cererea băncilor pentru titlurile de stat a depășit 246 milioane lei, ceea ce este cu 6,4 milioane lei mai puțin decât cererea înregistrată la licitația anterioară.

În opinia participanților profesioniști de pe piața financiară, rata inflației din țară influențează mult rentabilitatea titlurilor de stat. Cu alte cuvinte, creșterea lunară a indicelui prețurilor de consum a avut un impact pozitiv asupra dinamicii indicatorilor randamentului titlurilor de stat. Anterior, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a menționat într-un interviu agenției menționate mai sus, că s-a înregistrat o scădere accentuată a rentabilității titlurilor de valoare plasate de către emitent în timpul verii. Prin urmare, Ministerul de Finanțe consideră că chiar și o creștere nesemnificativă a randamentului titlurilor de stat va contribui la evidențierea interesului băncilor licențiate pentru instrumentele financiare mai eficiente.

Reamintim că în luna septembrie rata anuală a inflației în Moldova a atins 7,6%. Aceasta este cu 1% mai mare decât cifrele prognozate de Banca Națională. Până în prezent, autoritatea de reglementare ia măsuri pentru a direcționa indicatorii anuali de inflație în coridorul țintă stabilit anterior la rata de 5% (±1%).

Potrivit unor experți financiari, principalele motive ale creșterii inflației sunt afluxul de valută în țară, volumul căreia a crescut cu aproape 13% față de anul trecut, veniturile din bugetul național, care, de asemenea a crescut cu 21,1%, și creșterea cheltuielilor bugetare până la nivelul 9,4%. În același timp, este paradoxal faptul că, în pofida disponibilității surplusului de bani și a creșterii volumului împrumuturilor bancare, prețurile de consum rămân destul de mari. Conform estimărilor preliminare ale experților, Banca Națională a Moldovei va putea să revină la coridorul țintă stabilit pentru rata inflației nu mai devreme de sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului 2017. Se presupune că, în perioada țintă, indicele prețurilor de consum în Republica Moldova nu va depăși 6,5%.

0

135

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org