Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
21.05.2022
USD
19.15
EUR
20.16
RUB100
0.307
Bitcoin
Etherium

Din plasarea titlurilor de valoare a statului bugetului național a fost completat cu 179.05 milioane de lei (sau 9,8 milioane de dolari)

Profitabilitatea titlurilor de stat a depășit cu succes pragul de 8%. Principalul motiv a promovării unei astfel de creșteri l-a constituit inflația, a cărei valoare anuală a ajuns la 6,6%.

Marți, pe 23 mai, de către Emitent au fost plasate valori mobiliare în valoare totală de 179.05 milioane lei, sau 9,8 milioane de dolari. Randamentul mediu al titlurilor de stat a variat între 7.69-8.05%. De reținut că, în cadrul licitației anterioare același indice nu a depășit pragul de 7,98%.

Conform previziunilor participanților profesioniști ai pieței financiare, profitabilitatea titlurilor de stat va continua să crească, în ciuda unor factori de influență negativă. Astfel, în lunile următoare, performanța randamentului titlurilor de valoare, plasate de către stat, vor atinge nivelul de 9%, ceea ce va acoperi indicele prețului de consum de 8%.

 Singurul motiv pentru suspendarea creșterii profitabilității titlurilor de stat ar putea fi reducerea volumului de plasare a acestora. După cum au observat participanții pieței financiare, atunci când veniturile crescute vor umple partea de venituri a bugetului, iar diferența de numerar nu se va rupe de la bugetul de stat.

Dealerii bancari, la rândul lor, susțin că ratele profitabilității titlurilor statului în valoare de 7.5-8%, care satisfac Ministerul Finanțelor, duc la nivelul sporit al lichidității bugetului, însă nu sunt acceptate de bănci.

După cum a menționat unul dintre participanții la piața de capital, până în prezent, bugetul buferului a fost format cu rata de numai 28% din 2 miliarde de lei care sunt la moment disponibile. Totodată nu a fost luată în considerare și lichiditatea curentă ridicată a băncilor - actual, în circulația sistemică liberă se află mai mult de 6 miliarde de lei.

Astfel, majoritatea experților vin pronosticcurile, conform cărora rata, la care vor fi tranzacționate titlurile de stat, nu va scădea sub 8%. La această etapă, valoarea desemnată încă acoperă rata actuală a inflației.

455
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe