Ca urmare a plasării titlurilor de stat, bugetul național a fost suplinit cu 204,9 milioane lei sau 11,5 milioane de dolari


Cererea băncilor la titlurile de stat, plasate de către Ministerul Finanțelor, a depășit suma de 100 milioane de lei. În cadrul licitației din 22 august, emitentul a plasat titluri de valoare pentru un total de 204,9 milioane de lei. Profitabilitatea acestora a fost la nivelul de 6,69 - 6,96%. Comparativ cu indicatorul profitabilității titlurilor de stat, plasate de către Ministerul Finanțelor la licitația din 16 august, acum acest indice este ușor sub cifrele fixe.

Astfel, emitentul a venit cu o propunere de obligațiuni cu o maturitate de doi și trei ani, disponibile cu o rată fixă ​​de 7%, plasând titluri în valoare totală de 11,8 milioane de lei.

Potrivit participanților profesioniști ai pieței financiare, la stabilizarea profitabilității titlurilor de stat contribuie următorii factori: încetinirea inflației, creșterea economică minimă constantă și creșterea lentă a portofoliului de credite al băncilor comerciale. După cum arată experții, randamentul titlurilor de stat trebuie să rămână în limitele de 6,2% - 6,8%.

În același timp, se menține posibilitatea creșterii volumului creditării sectorului real al economiei, ceea ce va afecta rata dobânzii pentru titlurile de valoare ale statului – în acest sector de către băncile comerciale vor fi direcționate mai multe resurse financiare, prin urmare, se va micșora cererea pentru titlurile de stat, precum și profitabilitatea acestora.

0

124

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org