Ca urmare a plasării titlurilor de stat bugetul Republicii Moldova a fost completat cu 167.62 milioane de lei (9,2 milioane de dolari)


Indicele de profitabilitate al valorilor mobiliare de stat, plasate de către Ministerul Finanțelor în această săptămână, a rămas la același nivel ca și săptămâna trecută. Astfel, Emitentul a plasat valori mobiliare în sumă de 167.62 milioane lei (sau 9,2 milioane de dolari), iar indicii profitabilității  lor au variat între 7,6% - 8,06%. Rezultate similare au fost observate, de asemenea, și la licitația anterioară.

Potrivit participanților profesioniști ai pieței, o astfel de stagnare a randamentului titlurilor de stat este rezultatul direct al încetinirii dinamicii de creștere a indicelui prețurilor de consum. Prin urmare, în cazul în care această tendință va continua, se va încetini și mai mult creșterea profitabilității valorilor mobiliare. Acest lucru poate duce la repetarea aceluiași indice a randamentului titlurilor de stat, care a va fi înregistrat la fiecare licitație.

Cu toate acestea, unii experți nu sunt de acord cu aceste previziuni. Potrivit acestora, până la sfârșitul anului 2017 indicele inflației arată o tendință constant ascendentă. Acest lucru este confirmat de cele mai recente proiecții ale Băncii Naționale a Moldovei. De asemenea, conform previziunilor de reglementare, inflația în țară se poate stagna în primul trimestru al anului 2018, în timp ce la sfârșitul anului performanțele sale vor crește.

În plus, experții atrag atenția asupra faptului că, în cazul în care valoarea ratei anuale a inflației se va apropia de 8% sau chiar va trece pragul indicat, rata procentuală la titlurile de stat va trebui de asemenea să crească ca cel puțin să depășească 1-2% indicele stabilit al indicelui prețurilor de consum.

Până în prezent, experții recunosc probabilitatea declinului ratelor dobânzilor stabilite la depozitele bancare și credite în conformitatea cu rata de creștere a inflației. Se observă că ratele specificate ar trebui să fie mai mari decât rata inflației în raport cu marja bancară, care actualmente depășește valoarea de 4%.

0

132

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org