Ca urmare a plasării obligațiunilor cu termenii de 2 și 3 ani, Ministerul Finanțelor a primit mai mult de 35 milioane lei


Miercuri, 15 noiembrie, Ministerul Finanțelor a plasat titluri cu randament fix și scadență de 2 și 3 ani. După cum s-a menționat în Banca Națională a Moldovei, emitentul a oferit băncilor comerciale obligațiuni pe trei ani în valoare de 20 de milioane de lei la o rată a dobânzii de 7,2% și obligațiuni pe doi ani pentru aceeași sumă la o rată de 7%.

La licitație au participat opt ​​bănci. Astfel, cererea la obligațiunile pe o perioadă de doi ani a fost înregistrată în sumă de 18,07 milioane lei, iar pentru obligațiuni pe o perioadă de trei ani cererea a fost de 18,17 milioane lei. Rezultatul licitației a fost plasarea obligațiunilor pentru suma solicitată a cererii de la băncile comerciale. În același timp, rata fixă ​​a dobânzii obligațiunilor plasate cu scadența la doi ani a fost de 7,12%, iar a obligațiunilor cu termenul pe trei ani – 7,33%.

După cum au observat unii participanți ai pieței de capital, rata fixă ​​a randamentelor pentru obligațiunile plasate de emitent este semnificativ mai mare decât nivelul rentabilității titlurilor de stat. Astfel, potrivit rezultatelor ultimei licitații, care a avut loc marți, 14 noiembrie, rata medie a dobânzii la titlurile de stat a fost de 5,9% - 6,41%. Potrivit experților, acest randament este destul de realist dacă ținem seama de încetinirea așteptată a ratei inflației în 2018.

În același timp, alți experți și participanți profesioniști pe piață consideră că randamentul obligațiunilor guvernamentale la nivelul de 7% în 2019 și 2020 va reprezenta o investiție profitabilă a resurselor financiare, ținând cont de indicatorii actuali de lichiditate care depășesc 60%. În special, experții remarcă o probabilitate ridicată de a obține un randament de 7% în cazul în care previziunile autorității de reglementare vor deveni realitate, iar rata inflației va scădea sub 3,5%. În plus, pentru deținătorii de obligațiuni guvernamentale în acest caz, riscul va fi minim.

Reaminitim, că până astăzi, de la Ministerul Finanțelor s-au achiziționat titluri de stat în valoare totală de doar 0,5 miliarde lei, în timp ce mărimea buferului este de 2 miliarde lei. Cu permisiunea Parlamentului Republicii Moldova, aceste fonduri vor fi constituite și plasate pe un cont special la Banca Națională pentru așa-numitele cazuri de "riscuri bugetare".

0

133

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org