În luna septembrie, oferta de valută a acoperit cererea pentru aceasta cu 114,23% - datele BNM


Potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, în luna septembrie cererea netă de valută de la agenții economici a acoperit oferta acesteia din partea persoanelor fizice cu 114,2%. Cu o lună mai devreme, raportul a fost de 103,2%.

Așa cum s-a explicat în Banca Națională, această tendință a raportului "ofertă și cerere" este determinată, în principal, de scăderea ofertei valutare a persoanelor fizice în ultima lună raportată cu 23.5 mil. lei (-10.8%), ajungând la valoarea totală de 193.4 mil. Scăderea a afectat, de asemenea, cererea netă a agenților economici pentru valută: cu 40,8 milioane dolari (-19,4%), ajungând până la 169,3 milioane dolari.

În același timp, se remarcă faptul că, în condițiile prevalenței ofertei valutare asupra cererii de valută străină în Moldova, autoritatea de reglementare a fost nevoită să intervină pe piața valutară pentru a cumpăra 52,8 milioane de dolari. Cu o lună mai devreme, Banca Națională a cumpărat 41 de milioane de dolari pe piața valutară a țării.

În acest context, în luna septembrie a acestui an, moneda națională moldovenească a slăbit față de dolarul american cu 1% - de la 16.6082 MDL: 1 $ la 16.7754 MDL: $ 1.

Structura monetară a ofertei valutare nete de la persoanele fizice este după cum urmează: cel mai mare segment este ocupat, ca și înainte, de moneda europeană unică - cota acesteia este de 74,8% (+ 2,6%), în timp ce oferta rublelor rusești prima dată în câțiva ani a depășit oferta dolarului american, ajungând la 10,9% (+ 1,2%) și, respectiv, 10% (-4%) în perioada indicată.

0

96

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org