În septembrie, rezervele valutare ale Băncii Naționale au crescut cu 57 de milioane de dolari


Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei, în luna septembrie a acestui an, au crescut cu 57,96 milioane de dolari, marcând astfel un nou record de 3,021 miliarde de dolari. De la începutul anului 2018, creșterea cumulată a rezervelor valutare s-a ridicat la 218 milioane de dolari.

După cum au relatat specialiștii Băncii Naționale a Moldovei, majorarea rezervelor valutare în perioada desemnată a fost determinată de intervențiile autorității de reglementare pe piața valutară sub forma cumpărărilor de valută în valoare totală de 52,8 milioane dolari, de creșterea cursurilor de schimb ale principalelor valute din rezervele valutare în raport cu la dolarul american - cu 12,09 milioane dolari, înregistrarea de către Ministerul Finanțelor a împrumuturilor și granturilor pentru proiecte de investiții - 4,23 milioane dolari, profitul obținut din gestionarea rezervelor valutare - 4,13 milioane dolari, înregistrările nete în contul Direcției liniei de credit - în valoare de 2,21 milioane de dolari.

Factorii care au influențat scăderea rezervelor valutare au fost: cheltuielile pentru deservirea datoriei externe a Republicii Moldova - 9,85 milioane dolari, plățile efectuate de Ministerul Finanțelor - de circa 7,32 milioane dolari.

Reamintim că pragul psihologic de 3 miliarde dolari a fost bătut de autoritatea de reglementare la 21 septembrie a anului curent, ajungând la o valoare exactă de 3.027 miliarde de dolari.

Evoluția rezervelor valutare în perioada 2010 - 2018 

0

145

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org