În al treilea trimestru din 2017, Banca Națională prognozează creșterea inflației anuale


Conform ultimelor previziuni ale Băncii Naționale a Moldovei, rata anuală a inflației va rămâne la un nivel ridicat și în al treilea trimestru din 2017. Cu toate acestea, pragurile minime pot fi înregistrate până la sfârșitul anului 2018 și la începutul anului 2019.

De reținut că, în al doilea trimestru al acestui an, rata anuală a inflației a fost de 7,1%, depășind performanța primului trimestru cu 2.8 puncte procentuale. În iunie 2017, inflația a fost de 7,3%.

Potrivit experților, creșterii ratei anuale a inflației a contribuit revizuirea unor tarife pentru serviciile reglementate și creșterea prețurilor la produsele alimentare, ca urmare a condițiilor meteorologice anormale. În același timp, tendința de creștere a ratei inflației este afectat de efectul perioadei de referință, scurtat în 2016, precum și de efectele creșterii accizelor la anumite categorii de produse.

Totodată, tendința spre consolidare a monedei naționale a slăbit ușor presiunile inflaționiste. În acest context, inflația în această perioadă nu a fost la fel de pronunțată – în iunie cifra a fost de 4,7%, astfel aranjându-se sub limitele intervalului stabilit.

Rata anuală a prețurilor la produsele alimentare a crescut în perioada martie-iunie 2017 cu 4 puncte procentuale, ca rezultat  desemnând indecele de 9%. Până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, prețurile reglementate sunt cu 7,5% mai mari decât cifra înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, trebuie de remarcat faptul, că rata anuală a prețurilor la combustibil a scăzut de la 12,5% în martie 2017 până la 7.2% în luna iunie 2017. Rata efectivă anuală a inflației în al doilea trimestru al acestui an este mai mare decât cea planificată de către autoritatea de reglementare în al doilea raport inflație.

După cum s-a menționat de Banca Națională a Moldovei rata inflației va rămâne ridicată și în al treilea trimestru din 2017, dar apoi va reveni repede la pragul de jos al gamei de variații, destinate anterior. În primul trimestru al 2018 rata inflației va reveni la intervalul anterior și va rămâne la acest nivel până la sfârșitul perioadei de prognoză. În același timp, conform estimărilor experților, în al treilea trimestru al anului 2017, inflația va atinge punctul maxim de 7,4%, iar minimul de 3,5% urmează să fie înregistrat în al patrulea trimestru al 2018 și primul trimestru 2019.

0

111

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org