Dealerii valutari: autoritatea de reglementare poate interveni pe piață numai dacă potențialul băncilor comerciale este epuizat


După cum remarcă dealerii băncilor comerciale, există o tendință stabilă de apreciere a leului moldovenesc față de dolarul american. În acest context, ieșirea autorității de reglementare pe piața valutară ar trebui să fie așteptată numai atunci când băncile din Moldova nu vor putea face acest lucru.

În opinia dealerilor valutari, astăzi este observată predominarea ofertei de monedă străină asupra cererii pentru aceasta pe piață. La rândul său, acest lucru creează anumite dificultăți în vânzarea dolarilor și euro, care sunt achiziționate forțat de băncile comerciale pentru a satisface cererile clienților. Cu toate acestea, în acest caz, există anumite restricții impuse de autoritatea de reglementare: în conformitate cu reglementările privind poziția valutară, activele instituțiilor financiare nu ar trebui să aibă mai multă valută decât clienții săi. Prin urmare, volumul de valută în capitalul agregat al unei bănci comerciale nu ar trebui să depășească 10%. Când acest indicator este atins de instituțiile de credit și cumpărarea de valută devine imposibilă, dealerii Băncii Naționale intră pe piață și achiziționează această valută.

În același timp, experții remarcă calmul relativ pe piața valutară internă, după cum o demonstrează lipsa de panică sau entuziasm din partea cetățenilor. Potrivit dealerilor valutari, aprecierea constantă a leului cu 4-7 bani pe zi îi convine Băncii Naționale, din moment ce aceasta nu se grăbește să intervină în situația creată și nu-și reface rezervele sale valutare cu excesul prezent pe piață. Astfel, există toate motivele pentru a presupune că moneda națională va putea în curând să depășească un nou prag al cursului de schimb - 15 lei: 1$ și 20 MDL: 1 euro.

De asemenea, participanții profesioniști ai pieței cred că o astfel de politică a autorității de reglamentare este selectată pentru un a avea un impact mai eficient asupra inflației, pe care Banca Națională a Moldovei intenționează să o aducă în „coridorul-țintă al inflației“ de 5% (± 1%).

Miercuri, 24 ianuarie, Banca Națională a stabilit rata oficială a leului la dolarul american la nivelul de 16.8512 MDL: 1 $ și 20.6275 MDL: 1 euro.

0

150

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org