Rezervele valutare ale Băncii Naționale au înregistrat un nou record istoric, depășind trei miliarde de dolari


La 21 septembrie 2018, activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei au depășit un nou record, ajungând la 3.028 miliarde de dolari. Comparativ cu luna august, această cifră a fost mai mare cu 70,6 milioane de dolari.

Potrivit Băncii Naționale, de la începutul acestui an, rezervele oficiale au crescut cu aproape 220 de milioane de dolari, iar în comparație cu cifrele înregistrate cu un an mai devreme, această sumă a depășit aproape 500 de milioane de dolari.

În special, Banca Națională a remarcat că cea mai mare parte a rezervelor valutare - 1,55 miliarde de dolari - este desemnată drept proprietăți mobile, iar 1,47 miliarde de dolari sunt depozitele la termen, inclusiv ale băncilor străine. Majoritatea rezervelor valutare se datorează înregistrării creditelor și subvențiilor acordate în favoarea Ministerului Finanțelor, transferurilor financiare din partea Fondului Monetar Internațional, intervențiilor autorității de reglementare pe piață sub formă de cumpărări de valută, precum și veniturilor obținute din gestionarea rezervelor valutare.

Autoritatea de reglementare subliniază faptul că activele oficiale de rezervă sunt controlate de Banca Națională și pot fi utilizate în orice moment în scopul finanțării directe a deficitului balanței de plăți, a reglementării sale indirecte prin intervenții pe piața valutară, precum și în scopul punerii în aplicare a diferitor instrumente ale politicii monetare.

0

75

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org