CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10257$
Etherium
216.29$

"VICTORIABANK" continuă să se angajeze în tranzacții dubioase: «Energocapital» a trasnsferat prin această bancă pe conturile off-shore mai mult de 19

«Energocapital», ocupînd poziția intermediară între Republica Moldova și stația electrică Cuciurgan, efectua transferuri către conturile off-shore a zeci de milioane de dolari. Tranzacțiile se efectuau de către banca moldovenească "VICTORIABANK".

 Acest lucru este demonstrat de datele prezentate de către Alexandru Harcikov, un investigator Transnistria. Conform acestor documente, sumele de bani primite pentru energie electrică, nici măcar nu erau trimise băncilor transnistrene, ci transferate automat la una dintre companiile off-shore din Hong Kong. Banii erau virați către compania Ornament ART Limited cu statut de dividende. Harcikov a participat la așa-numita Comisie parlamentară specială pentru investigarea crizei valutare din regiunea transnistreană.

 În cazul tranzacțiilor dubioase din anul 2015 au fost utilizate conturile ”Energocapital" în banca moldovenească "VICTORIABANK". Astfel tranzacționării peste hotare au fost supuse mai mult de 19 milioane de dolari. Initial acești bani erau depozitați în banca letonă Aizkraukles Banka, împotriva căreia recent au fost introduse sancțiuni pentru sacramentul instituției în furtul din sistemului bancar moldovenesc.

De la începutul anului curent, pe baza procesului-verbal al Consiliului de Administrare al companiei "Energocapital" din 25 februarie 2016 s-au efectuat trei tranzacții în valoare totală de 4,8 milioane dolari. După rezultate investigațiilor făcute de Harcikov, banii din impozite așa și nu au ajuns pe conturile statului. Cu toate acestea, Olga Dubrovin, șeful Comisiei de interogare a Parlamentului Transnistrean a cerut lui Harcikov să nu scoată în public informațiile pe marginea acestui caz.

Documentele au fost depuse de către Harcikov la Procuratura Generală a Federației Ruse. De asemenea, el a subliniat faptul că banii pe care Energocapital le plătea pentru gazul rusesc, așa și nu erau transferați la Gazprom, capitalul stabilindu-se într-unul din fondurile off-shore.

Oficialii de la "VICTORIABANK" au refuzat sa comenteze implicarea sa în tranzacții dubioase.

În primavara acestui an «Energocapital», fiind o companie intermediară între Moldova  și centrala electrică din Kuciurgan, a dat în judecată întreprinderea de stat "Energocom" în scopul rambursării datoriilor de peste 350 de milioane de lei.

176
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe