CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
16.07.2019
USD
17.72
EUR
19.99
RUB100
0.283
Bitcoin
10913$
Etherium
232.84$

Autoritățile intenționează să verifice acționarii băncilor și companiilor de asigurări care operează în Republica Moldova

Comisia Națională a Pieței Financiare a emis o decizie conform căreia acționarii a 27 de comunități vor fi supuși controalelor speciale. De asemenea, autoritatea de reglementare a stabilit o estimare a bugetului pentru realizarea activităților de verificare.

Astfel, potrivit deciziei CNPF, deținătorii acțiunilor din 11 bănci și 16 companii de asigurări vor fi inspectați. Cu toate acestea, bugetul pentru fiecare emitent individual este diferit, suma variază de la 1500 lei la 270.000 lei. Această diferență este explicată de către autoritatea de reglementare de numărul mare de proprietari și de statutul nominal a unora dintre aceștia. Adică, proprietarii efectivi ai acțiunilor unor entități economice sunt deghizați ca societăți proxy sau persoane fizice.

Conform estimărilor publicate, mai puțin costisitoare va fi inspecția acționarilor băncilor comerciale Eximbank, Procredit Bank, BCR Chișinău, și a companiilor de asigurări Acord Grup, Galas, Garanție, Moldova-Astrovaz, Klassika Asigurări, General Asigurări, Donaris și Intact Asigurări. Toate companiile desemnate au câte unul și mai mulți acționari străini, care nu se ascund și identitatea lor este cunoscută. De asemenea, în aceste organizații nu există situații de conflict.

Cele mai mari cheltuieli sunt preconizate pentru inspectarea acționarilor care dețin acțiunile Moldova-Agroindbank – 267,768 lei, Asito – 119,344 lei, și Moldindconbank – 35,749 lei. Aceste instituții au o structură suficient de dezvoltată a acționarilor, unii dintre ei având un statut nominal.

Anterior, s-a constatat că autoritățile de reglementare de pe piața financiară - BNM și CNPF - până în luna mai 2017 trebuiau să elaboreze și să aprobe metodologia și procedura verificărilor integrite a acționarilor, în conformitate cu obligațiile asumate de autoritățile moldovene în fața Fondului Monetar Internațional. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost pus în aplicare din cauza lipsei de fonduri, dar și, de asemenea, datorită faptului că nu a fost clarificat cine ar trebui să plătească pentru această procedură.

Costul total al activităților de verificare a acționarilor tuturor societăților menționate mai sus a fost anterior estimat la 80 milioane lei. Pentru prima etapă a auditului în 2017, trebuiau să fie alocate circa 6,2 milioane de lei, însă acordul așa și nu a fost încă rezolvat.

182
100
Tema zilei
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe
În luna iunie, prețurile din Moldova au scăzut cu 0,2%
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iunie, scăderea medie a prețurilor a fost de 0,2%, în timp ce o lună mai devreme, inflația a...
100
0
Citește mai departe
Alocațiile zilnice pentru copii au crescut cu 3% - Guvernul Republicii Moldova
Miercuri, 10 iulie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamentele la Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației zilnice pentru cop...
100
0
Citește mai departe