Autoritățile intenționează să verifice acționarii băncilor și companiilor de asigurări care operează în Republica Moldova


Comisia Națională a Pieței Financiare a emis o decizie conform căreia acționarii a 27 de comunități vor fi supuși controalelor speciale. De asemenea, autoritatea de reglementare a stabilit o estimare a bugetului pentru realizarea activităților de verificare.

Astfel, potrivit deciziei CNPF, deținătorii acțiunilor din 11 bănci și 16 companii de asigurări vor fi inspectați. Cu toate acestea, bugetul pentru fiecare emitent individual este diferit, suma variază de la 1500 lei la 270.000 lei. Această diferență este explicată de către autoritatea de reglementare de numărul mare de proprietari și de statutul nominal a unora dintre aceștia. Adică, proprietarii efectivi ai acțiunilor unor entități economice sunt deghizați ca societăți proxy sau persoane fizice.

Conform estimărilor publicate, mai puțin costisitoare va fi inspecția acționarilor băncilor comerciale Eximbank, Procredit Bank, BCR Chișinău, și a companiilor de asigurări Acord Grup, Galas, Garanție, Moldova-Astrovaz, Klassika Asigurări, General Asigurări, Donaris și Intact Asigurări. Toate companiile desemnate au câte unul și mai mulți acționari străini, care nu se ascund și identitatea lor este cunoscută. De asemenea, în aceste organizații nu există situații de conflict.

Cele mai mari cheltuieli sunt preconizate pentru inspectarea acționarilor care dețin acțiunile Moldova-Agroindbank – 267,768 lei, Asito – 119,344 lei, și Moldindconbank – 35,749 lei. Aceste instituții au o structură suficient de dezvoltată a acționarilor, unii dintre ei având un statut nominal.

Anterior, s-a constatat că autoritățile de reglementare de pe piața financiară - BNM și CNPF - până în luna mai 2017 trebuiau să elaboreze și să aprobe metodologia și procedura verificărilor integrite a acționarilor, în conformitate cu obligațiile asumate de autoritățile moldovene în fața Fondului Monetar Internațional. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost pus în aplicare din cauza lipsei de fonduri, dar și, de asemenea, datorită faptului că nu a fost clarificat cine ar trebui să plătească pentru această procedură.

Costul total al activităților de verificare a acționarilor tuturor societăților menționate mai sus a fost anterior estimat la 80 milioane lei. Pentru prima etapă a auditului în 2017, trebuiau să fie alocate circa 6,2 milioane de lei, însă acordul așa și nu a fost încă rezolvat.

0

150

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org