Autoritățile transnistrene intenționează să stabilizeze sistemul bancar al regiunii prin naționalizarea și lichidarea băncilor


Consiliul Suprem al Transnistriei a adoptat în prima lectură proiectul de lege „Cu privire la stabilizarea sistemului bancar al Republicii Transnistrene“, care prevede schimbarea radicală a sistemului bancar al regiunii nerecunoscute. În special, noul proiect de lege prevede naționalizarea băncilor comerciale ”Ipotecinîi” și ”Tiraspromstroybank”, precum și lichidarea ”Băncii de dezvoltare a agriculturii”.

Potrivit autorilor proiectului de lege, astfel de măsuri vor fi luate pentru recuperarea sistemului bancar transnistrean și să menținerea stabilității acestuia. De asemenea, printre direcțiile preferate se enumără protejarea intereselor, atât a deponenților, cât și a creditorilor, îmbunătățirea calității activelor și asigurarea securității financiare a statului.

Decizia privind naționalizarea băncilor a fost luată în funcție de capitalizarea lor necorespunzătoare. În plus, aceste instituții bancare nu au respectat standardele economice obligatorii. Cu alte cuvinte, în procesul de naționalizare drepturile de proprietate ale acționarilor pentru mizele lor în valoare de 100% din acțiunile băncilor comerciale ”Tiraspromstroybank” și ”Ipotecinîi” vor fi transmise în proprietatea statului. Prețul acțiunilor, necesar pentru a compensa proprietarii lor, vor fi stabilite de Banca Republicană Transnistreană, luând în considerare valoarea activelor bancare la data de 1 iunie 2017.

În același timp, pentru îmbunătățirea calității activelor instituțiilor financiare și stabilizarea sistemului bancar al regiunii transnistrene va fi responsabilă Agenția de recuperare a sistemului bancar. Această structură va acționa ca o societate pe acțiuni de tip deschis, iar proprietarul de drept va fi Banca Centrală.

Agenția de recuperare a sistemului bancar va fi creată pentru o perioadă de 10 ani. Responsabilitatea sa va include achiziționarea contractelor de atribuire a cerințelor privind activele financiare cu probleme și punerea în aplicare a drepturilor creditorilor în raport cu activele achiziționate. Vânzarea activelor va fi efectuată în valoarea datoriei ordonatorului principal de credite cu cpecificare dobânzii acumulate pentru utilizarea acestora. Fondurile pentru achiziționarea activelor cu probleme vor fi furnizate de către Banca Republicană Transnistreană.

Noua lege prevede, de asemenea, posibilitatea achiziționării de către Agenție a creditelor neperformante ale „Băncii de Economii“, precum și a activelor „Tiraspromstroybank“ , „Ipotecinîi” și „Banca de dezvoltare a agriculturii“, care urmează să se alăture în cele din urmă băncii comerciale „Eximbank“, în timp ce miza de acțiuni corespunzătoare intră în proprietatea Agenției pentru îmbunătățirea situației în sistemul bancar.

0

149

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org