Introducerea platformei electronice de achiziții publice - potențialul "nedeclarat" al MTender


Miercuri, 11 iulie, guvernul a aprobat Conceptul Tehnic al Sistemului Informațional Automatizat "Registrul de Stat al Achizițiilor Publice" - MTender. În lunile următoare urmează să fie elaborate regulamentele relevante pentru punerea în aplicare a acestei platforme.

În ultimele 18 luni, o versiune simplificată a sistemului MTender a funcționat în regim pilot în Republica Moldova. Potrivit ministrului finanțelor, Octavian Armașu, sistemul și-a dovedit funcționalitatea și anumite avantaje ale conceptului tehnic, constând în existența unei singure baze centralizate administrate de guvern și a mai multor platforme private destinate achizițiilor electronice.

Ministrul Finanțelor a menționat, de asemenea, că acest sistem a devenit atractiv pentru sectorul privat, deoarece reprezentanții săi își pot lansa acum achizițiile proprii. Printre primele companii private se numără MoldovaAgroindbank, Mobiasbanca, EuroCreditBank, StarNet, Vitanta și altele. Astfel, de la lansarea programului pilot MTender, s-au efectuat achiziții în valoare de peste 16 milioane de lei.

În special, Octavian Armașu a remarcat potențialul enorm al unui astfel de sistem, având în vedere eficiența sporită în ceea ce privește difuzarea instantanee a informațiilor pentru persoanele care doresc să participe la licitație. Un alt avantaj al platformei este un nivel ridicat de transparență, toate datele fiind disponibile publicului. În plus, se preconizează lansarea unui serviciu specializat de analiză în domenii cum ar fi: modul de efectuare a achizițiilor publice și cine câștigă de la acestea. Prin urmare, scopul introducerii sistemului de achiziții publice electronice MTender este contabilizarea și monitorizarea achizițiilor publice în Moldova. Sistemul va include întregul ciclu asociat, inclusiv procedura de achiziții publice și semnarea contractelor.

De asemenea, sistemul MTender va fi conectat la alte servicii de servicii electronice, cum ar fi eFactura, MConect, MPay, MPass și MSign. Aceasta va permite emiterea și circulația online a facturilor care corespund plăților efectuate în cadrul contractelor de achiziții publice.

Utilizarea sistemului este gratuită, în cadrul acestuia utilizatorii pot comunica între ei chiar în timpul licitației. Potrivit calculelor specialiștilor, utilizarea acestei platforme va reduce cheltuielile guvernului cu până la 30%, iar pentru cei care vin cu ofeertele publice, economiile vor fi de la 150 la 1200 lei pentru fiecare procedură de achiziție publică individuală.

0

139

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org