Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
28.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Introducerea unui nou model de creștere economică în Moldova va fi implementată în parteneriat cu Banca Mondială

Consiliul directorilor al Grupului Băncii Mondiale a aprobat decizia de a acorda un sprijin partenerial Republicii Moldova în perioada anilor 2018-2021 în domeniul îmbunătățirii calității managementului economic, serviciilor administrative și publice, dezvoltării competențelor și abilităților manageriale.

În cadrul noii strategii, pentru țara noastră este prevăzut un suport complex în timpul tranziției la un model nou, incluziv și durabil al creșterii economice, prevăzut de programul guvernamental de dezvoltare economică. Principalele componente ale noului program de parteneriat strategic între Banca Mondială și Republica Moldova sunt:

  • Guvernanța economică, care prevede consolidarea legislației și a responsabilității instituțiilor economice ale țării prin îmbunătățirea climatului investițional și a calității de gestionare a activelor publice, precum și a durabilității sectorului financiar.
  • Managementul serviciilor publice – se va efectua prin creșterea eficienței și îmbunătățirea calității serviciilor, în scopul de a oferi cetățenilor un acces mai ușor la acestea.
  • Dezvoltarea competenței - presupune îmbunătățirea calității învățământului primar și secundar de specialitate pentru populație, care va continua să îmbunătățească abilitățile profesionale ale specialiștilor din diferite sectoare ale economiei.

După cum s-a menționat de către directorul regional al Băncii Mondiale pentru Moldova, Belarus și Ucraina Satu Kahkonen, scopul acestui parteneriat cu țara noastră este soluționarea problemelor legate de conducerea instituțiilor economice, care afectează negativ succesul sectorului public și competitivitatea mediului de afaceri. În special, strategia instituției financiare internaționale prevede implicarea activă a cetățenilor în activitatea economică a țării și identificarea celor mai eficiente modalități de colaborare cu alți membri ai Grupului Băncii Mondiale. În același timp, este planificată accelerarea proceselor de adaptare a economiei naționale la schimbările climatice.

De asemenea, în cadrul programului de afiliere și colaborare partenerială al Băncii Mondiale Republicii Moldova i se va oferi un sprijin financiar prin intermediul mai multor instrumente: fondurilor financiare din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare (AID), Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), Corporației Financiare Internaționale (CFI), precum și a garanțiilor din partea Agenției Multilaterale de Garantare a Investițiilor (AMGI).

Trebuie de remarcat faptul, că operațiunile financiare ale Corporatiei Financiare Internaționale se vor baza pe investiții și activități de consultanță pe teritoriul Republicii Moldova, în rezultatul cărora se așteaptă dezvoltarea sectorului privat și diversificarea parteneriatului internațional.

Să ne amintim că, din momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, pentru realizarea unei varietăți mari de operațiuni economice din țară s-au alocat mai mult de 1 miliard de dolari SUA. Până în prezent, portofoliul de investiții al Băncii Mondiale include 9 proiecte active , iar totalul angajamentelor asumate constituie circa 358,5 milioane de dolari SUA.

556
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe