Coeficienții comerțului exterior al Transnistriei în ianuarie 2017 au crescut cu 3,6%


În luna ianuarie a acestui an, coeficienții comerțului exterior al Transnistriei au înregistrat o creștere, ajungând pânî la 94 milioane de dolari. Din aceasta rezultă mărirea cantității operațiunilor import-export cu 3,6% (sau 3,2 milioane $), comparativ cu aceeași perioadă în 2016. Ar trebui de remarcat faptul, că anul trecut acest indiciu al Republicii Transnistrene a scăzut cu mai mult de 38%.

Conform datelor furnizate de Comitetul Vamal din Transnistria, indicii exportului și importului în luna ianuarie 2017 au fost plasați după cum urmează: volumul exporturilor a ajuns la o valoare de 34,4 milioane de dolari, observând o creștere de 2,6%, în timp ce importurile au crescut cu 4,2% , înregistrând o valoare de 59,9 milioane de dolari.

Din totalul exporturilor din Republica Transnistreană aproape o treime (12,4 milioane de dolari) îi este acordată produselor energetice, în special energiei electrice generate de Hidrocentrala din Moldova, care este furnizată pe malul drept al Nistrului. Locul al doilea în clasamentul mărfurilor de export ocupă metalele și produsele din metal – exporturile în acest domeniu au crescut, în comparație cu anul trecut cu 1,8 milioane de dolari, iar în luna ianuarie au ajuns la 6,9 ​​milioane de dolari. O dinamică similară se observă și în categoria materiilor prime și produselor alimentare – exportul acestor mărfuri a crescut cu 3,8 milioane, ajungând în perioada marcată la 5,9 milioane $.

Ca parte a importului 37,3 milioane de dolari le aparțin, de asemenea, resurselor de combustibil și energetice, dar în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut această cifră este mai mică cu 1,2 milioane de dolari. În primul rând, în clasamentul resurselor energetice importate se regăsește gazul rusesc. Al doilea element al importului îl constituie produsele alimentare – volumul acestora a crescut cu aproape 50%, și s-a ridicat în ianuarie 2017 la 5 milioane de dolari. Cele mai scăzute rate au fost înregistrate în domeniul importurilor de textile – volumul acestora a crescut doar cu 0,8 milioane de euro, ajungând la o marcă totală de 4,9 milioane de dolari.

Ar trebui de remarcat faptul, că cel mai mare partener comercial al Transnistriei rămâne a fi Federația Rusă - rata comerțului cu această țară s-a ridicat la 41,7 milioane de dolari în ianuarie 2017, ceea ce în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut este mai mult cu 1,3 milioane de dolari. Astfel, volumul importurilor originare din Rusia s-au ridicat la 39 milioane de dolari, iar exporturile către Federația Rusă au constituit circa 2.7 milioane de dolari. În același timp, cu Republica Moldova, volumul operațiunilor de comerț al Republicii Transnistrene s-a ridicat la 17,4 milioane de dolari, înregistrând o scădere pe parcursul perioadei date cu 3,3 milioane de dolari, iar cu Ucraina - 8,4 milioane de dolari, înregistrând o creștere cu 4,7 milioane de dolari.

0

110

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org