Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
17.01.2022
USD
18.02
EUR
20.63
RUB100
0.234
Bitcoin
Etherium

Actiunile nou emise ale MAIB in valoare de 41,09% au fost puse în vanzare de catre consiliul bancii

Consiliul Băncii Comerciale «Moldova-Agroindbank» a pus în vânzare publică pachetele de acțiuni nou emise: primul pachet în valoare de 36,605 acțiuni la un preț de 1064.02 lei bucata, iar al doilea pachet în valoare de 389,760 acțiuni la un preț de 1 054.71 lei pe o acțiune cu valoarea nominală de 200 de lei. Licitația pentru vânzarea acțiunilor desemnate într-un singur pachet este programată pentru perioada 18-23 iulie.

Anterior, dorința de a cumpăra pachetul de 41.09% din acțiunile MAIB a anunțat-o un consorțiu de investitori străini, din care face parte Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și două fonduri de investiții din Lituania și Statele Unite ale Americii: Invalda INVL și Horizon Capital. Între consorțiu și Agenția Proprietății Publice a fost semnat un acord preliminar pentru cumpărarea pachetului de acțiuni MAIB de la stat.

Conform procedurii urmate, Agenția Proprietății Publice va trebui să cumpere miza de 41.09% acțiuni ale MAIB la licitație, și apoi în termen de până la 90 de zile să organizeze o nouă licitație pentru vânzarea acesteo participații.

Dreptul de a cumpăra de la Agenția Proprietății Publice a acțiunilor Moldova Agroindbank sunt în drept și alți potențiali investitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale. Alegerea se va face în favoarea investitorului, care va putea oferi cel mai bun preț pentru aceste acțiuni. În lipsa ofertelor altor investitori pentru a cumpăra acțiunile MAIB, acestea vor fi cumpărate în mod obligatoriu de consorțiul de investitori străini care au participat la semnarea acordului preliminar.

Reamintim că Banca Națională a Moldovei a blocat anterior acțiunile Moldova Agroindbank în valoare totală de 41,09%. Motivul a fost dezvăluirea faptelor cu privire la acțiunile coordonate ale proprietarilor acestor acțiuni. În decurs de 90 de zile acțiunile urmau să fie vândute, dar tranzacția nu a avut loc. La cererea autorității de reglementare, emitentul a anulat aceste acțiuni și a emis emisiuni suplimentare în aceeași sumă pentru vânzare pe piața reglementată. Prețul acțiunilor a fost stabilit de Comisia Națională pentru Piața Financiară.

În cazul unei vânzări de succes a acțiunilor, MAIB va fi a doua bancă după Victoriabank, care va atrage un investitor strategic. Săptămâna trecută, au fost puse în vânzare și acțiunile celei de-a treia bănci de importanță sistemică - Moldindconbank - în valoare de 63,89% din acțiuni. Licitația pentru vânzarea lor va fi finalizată pe 16 iulie.

488
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe