Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
25.10.2021
USD
17.47
EUR
20.33
RUB100
0.249
Bitcoin
Etherium

Pe cât este posibilă restaurarea sectorului bancar din Moldova după furtul miliardului? Opinia experților

În cadrul mesei rotunde, organizate cu scopul discutării strategiilor pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, experții moldoveni au recunoscut că recuperarea sectorului bancar după tranzacțiile frauduloase majore va fi posibilă numai în cazul desfășurării unei investigații aprofundate, cu implicarea experților străini. Experții au remarcat, de asemenea, necesitatea consolidării controlului asupra utilizării de către autoritățile locale a asistenței financiare și tehnice alocate Republicii Moldova de către parteneriistrăini.

 Potrivit reprezentantului Fondului Soros-Moldova, Petru Kuliac, la începutul anului 2016 autoritățile din Moldova s-au angajat să întreprindă o serie de măsuri prioritare pentru îmbunătățirea situației prin intermediul unei hărți, special concepute. Cu toate acestea, până în prezent cele mai multe probleme din sectorul bancar nu au fost soluționate.

În conformitate cu majoritatea participanților la masa rotundă, un obstacol major în calea redresării economice este corupția. Din acest motiv, Moldova întâmpină dificultăți în depășirea crizei politice, sociale și economice. Pentru a combate acest fenomen, după cum spun experții, în primul rând, trebuie reformată procuratura, ceea ce implică organizarea transparentă a concursurilor, numirea șefilor procuraturii după meritul acestora, majorarea finanțării agențiilor de aplicare a legii, în special – a Procuraturii Anticorupție.

După cum a menționat Vlad Gribincea, șeful Centrului de Resurse Juridice, procuratura necesită o finanțare adecvată, așa cum, în ciuda noii legi privind distribuirea fondurilor bugetare, problema acoperirii nevoilor reale ale acstui organ de stat rămâne deschisă. Prin urmare, este inutil să se lupte împotriva corupției la nivel înalt până când fenomenul nu a fost eradicat în organele, a căror activitate în principiu este tocmai lupta împotriva corupției.

De asemenea, experții au comentat reforma sistemului judiciar. Potrivit directorului de programe HOPE Nadejda Hriptievski, un impact pozitiv asupra sistemului judecătoresc din Republica Moldova l-au avut Statele Unite și Uniunea Europeană. Cu fondurile oferite de aceste țări, autoritățile din Moldova au reușit să îmbunătățească unele aspecte tehnice în acest domeniu. Printre cele mai importante realizări sunt remarcate introducerea unei distribuții aleatorii a cauzelor între judecători și publicarea obligatorie a hotărârilor judecătorești pe site-urile web specializate.

Totodată, recuperarea sectorului bancar din Moldova, după viziunile expertilor, impune deschiderea unei anchete internaționale, a cărei rezultat final ar trebui să fie o listă de fraze în ceea ce privește persoanele implicate în schemele frauduloase. Potrivit lui Dumitru Alaiba, șeful CPR MOLDOVA, Uniunea Europeană are tot dreptul la inițierea unei anchete internaționale și stabilirea sancțiunilor împotriva anumitor persoane din diferite organizații, care sunt responsabile pentru efectuarea operațiunilor frauduloase.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul unui proiect regional de monitorizare a progreselor înregistrate în punerea în aplicare a Acordului de asociere cu UE. Sprijinul financiar este oferit de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Fundația "Open Society".

462
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe